Da li će zimski raspust biti produžen?

Ukoliko dođe do neočekivano visokog broja obolelih i među đacima, konačnu odluku doneće Krizni štab.

Srednjoškolci u Vojvodini su se juče vratili na nastavu, ali ne i u školske klupe, dok je i dalje neizvesno šta će biti sa osnovcima iz pokrajine kojima raspust traje do 17. januara, kao i đacima iz većeg dela Srbije kojima zimski odmor traje do 24. ovog meseca.

Porast broja obolelih od kovida poslednjih dana iznova je nametnuo pitanje kakvu će nastavu đaci imati po povratku sa zimskog raspusta.

Kako se navodi, namera Ministarstva prosvete je da se nastava odvija direktno, odnosno da đaci idu u školu.

- Plan je da se ide u školu, a da se primenjuje takozvani semafor model. To praktično znači da se u zavisnosti od stanja na nivou opština donosi odluka. Dakle svi idu u školu, a ukoliko u nekoj jedinici lokalne samouprave korona brojke budu izuzetno visoke, da se donosi odluka na nivou te jedinice – kaže izvor.

Kako navodi, upućivanje srednjoškolaca iz Vojvodine na nastavu od kuće je bilo „preventivno zbog porasta broja zaraženih”.

Odluka o osnovcima u Vojvodini za 3 dana

- Na sastanku Tima za škole doneta je odluka da se od ponedeljka 10. januara u svim srednjim školama u Vojvodini nastava organizuje po trećem, odnosno isključivo onlajn modelu. Sledeći sastanak Tima za škole biće održan 13. januara – saopštili su prošle nedelje iz Ministarstva prosvete.

Tada bi trebalo da bude doneta odluka o osnovcima sa teritorije Vojvodine, koji su na raspustu do 17. januara, a možda i o đacima iz cele Srbije kojima se raspust završava nedelju dana kasnije. Budući da će sve će zavisiti od epidemiološke situacije u zemlji, odnosno jačine udara petog talasa korone izazvanog novim sojem omikronom, u igri bi moglo da bude nekoliko varijanti.

U igri je nekoliko opcija za početak drugog polugodišta, a konačna odluka je na Timu za škole i Kriznom štabu.

1. Produžetak raspusta

Zimski raspust je u tri od poslednje četiri godine produžavan, zbog korone ili gripa, tako da smo se na ovu opciju već navikli. Odluka o produžetku raspusta mogla bi da bude doneta već od narednog ponedeljka kada bi osnovci u Vojvodini trebalo da se vrate u školu ili eventualno 24. januara kada se završava raspust za većinu učenika u Srbiji.

U igri bi bio produžetak raspusta za jednu ili dve nedelje, zavisno od epidemiološke situacije. I u tom slučaju odluka bi se odnosila kako na osnovne, tako i na srednje škole. Procene su da će od februara krenuti pad broja zaraženih, te da će se stvoriti uslovi za normalizaciju nastave.

2. Onlajn nastava za sve

Druga varijanta je da se svi đaci, kako osnovci tako i srednjoškolci, vrate na nastavu koja bi se nekoliko sedmica odvijala isključivo onlajn. Dakle, svi učenici, pa i najmlađi osnovci, učili bi od kuće. Ovakvo rešenje je već nekoliko puta primenjivano od početka pandemije, za vreme policijskog časa i vanrednog stanja 2020. godine, ali i krajem zime 2021.

Ova opcija bi omogućila da se koliko-toliko održi nastavni program, a da u isto vreme deca budu zaštićena i ne dođe do masovnog zaražavanja najmlađih.

3. Kombinovani model

Po njemu bi nastava počela 24. januara kako je i predviđeno, ali bi deo učenika bio isključivo na onlajnu, a deo u školskim klupama, ali sa smanjenim brojem đaka u učionicama (podeljena odeljenja).

Najrealnija bi bila varijanta da na onlajn nastavi budu svi srednjoškolci, kao i stariji osnovci, đaci od petog do osmog razreda osmoletki, dok bi najmlađi od prvog do četvrtog imali nastavu u učionicama, ali bi imali i obavezu da non-stop nose maske.

Nova pravila za polugodište?

Tim za škole bi za drugo polugodište mogao i da unapredi pravila na osnovu kojih odeljenja prelaze na kombinovanu ili onlajn nastavu.

Po sadašnjem pravilniku, odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe, i prelazi se na kombinovani model nastave. Ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

Izvor: Srbija danas