Dan sećanja na Dositeja Obradovića – 10. april

Dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete ove školske godine nalazi se u kalendaru važnih datuma koji se obeležavaju u školama.

Dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete ove školske godine nalazi se u kalendaru važnih datuma koji se obeležavaju u školama, navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja upućenom direktorima škola u Srbiji.

Školama je predloženo da u sedmici od 11. do 15. aprila 2022. godine, u okviru obrazovno-vaspitnog rada, a u skladu sa uzrastom učenika, planiraju aktivnosti i sadržaje kojima bi se učenici upoznali ili podsetili na značaj imena i dela Dositeja Obradovića. Među predloženim delima su: „Basne”, delovi „Pisma Haralampiju”, odlomci „Života i priključenija”, kao i kritički delovi „Sovjeta zdravago razuma”.

Na inicijativu Zadužbine „Dositej Obradović”, kao Dan sećanja izabran je dan smrti ovog srpskog prosvetitelja – 10. april (po starom kalendaru 28. mart). Taj datum je izabran jer je u istoriografiji jedini relevantan datum, koji se odnosi na Dositeja Obradovića, a za koji se zna da je pouzdan.

Dimitrije Dositej Obradović rođen je 1739. (ili 1742. godine) u banatskom rumunskom selu Čakovu, blizu Temišvara. Bio je srpski filozof, prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik XVIII veka, ali i najznačajniji zastupnik prosvetiteljskih ideja među svim Južnim Slovenima. Između ostalog, tvorac je i ideje da se piše na narodnom jeziku, kako bi knjige bile razumljive svima koji tim jezikom govore. Isticao je značaj vrlina i vrednosti – kao što su dobrota, dobročinstvo, ljubav, trpeljivost, prijateljstvo, poštovanje i saradnja.

Na sajtu Zadužbine „Dositej Obradovića” www.dositejeva-zaduzbina.rs, nastavnici i učenici mogu videti više informacija o Dositejevom životu i delu, kao i radu Zadužbine.

 

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja