Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Somboru

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Skupštini grada Sombora.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Skupštini grada Sombora, u cilju informisanja učesnika o prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i postignućima kao i primerima dobre prakse.

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić tom prilikom je posetila kompaniju „Green city” u kojoj učenici uče kroz rad.

„Svi profili koji su aktuelni, usklađeni su sa potrebama tržišta rada, imaju izrađene standarde kvalifikacija i osiguran je kvalitet obrazovanja svima koji se opredele za dualni model realizacije nastave. Mladi imaju priliku da sagledaju savremeno tehnološko okruženje, proces učenja kroz rad usklađen je sa planovima i programima nastave i učenja, a kada završe željeni nivo formalnog obrazovanja, odmah su zapošljivi”, rekla je Grujićeva.

Zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica istakla je da je grad Sombor pružio veliku podršku dualnom obrazovanju.

„Mislim da u Somboru postoji veliki potencijal i mogućnost da se to realizuje, jer imamo dosta škola koje iskazuju potrebu za tim. Smatramo da je to za dobrobit naših učenika, koji će nakon završene srednje škole biti sposobniji, u smislu primenjivog znanja, jer će izlaziti sa mnogo više praktičnog znanja, što je sam cilj dualnog obrazovanja”, rekla je Tica.

Događaju su pored predstavnika Ministarstva, Privredne komore Srbije, lokalne samouprave, prisustvovali i učenici, predstavnici škola i kompanija „Green city”, i „Deichmann”, koji su podelili sa prisutnima svoja iskustva u realizaciji dualnog obrazovanja.

 

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja