U školama obeležen Dan sećanja na Dositeja Obradovića

Povodom Dana sećanja na Dositeja Obradovića, škole širom Srbije organizovale su različite aktivnosti, kako bi se učenici upoznali ili podsetili na značaj imena i dela velikog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

Među aktivnostima, koje su osmislili nastavnici i deca, bili su dani malih istraživača, pisanje i recitovanje u okviru literarne sekcije, ali i razmena knjiga u okviru Projektne nastave.

Takođe neki učenici su imali organizovane posete muzejima sa temom književnog stvaralaštva, gledali su i ilustrovali animirane basne koje je Dositej napisao, slušali pesmu „Vostani Serbije” i razgovarali o njegovom liku i delu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zahvaljuje se školama, nastavnicima i učenicima na aktivnostima koje su preduzeli u okviru obeležavanja Dositejevog dana.

Na inicijativu Zadužbine „Dositej Obradović”, kao Dan sećanja izabran je dan smrti ovog srpskog prosvetitelja – 10. april (po starom kalendaru 28. mart). Taj datum je izabran jer je u istoriografiji jedini relevantan datum, koji se odnosi na Dositeja Obradovića, a za koji se zna da je pouzdan.

Dimitrije Dositej Obradović rođen je 1739. (ili 1742. godine) u banatskom rumunskom selu Čakovu, blizu Temišvara. Bio je srpski filozof, prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik XVIII veka, ali i najznačajniji zastupnik prosvetiteljskih ideja među svim Južnim Slovenima. Između ostalog, tvorac je i ideje da se piše na narodnom jeziku, kako bi knjige bile razumljive svima koji tim jezikom govore. Isticao je značaj vrlina i vrednosti – kao što su dobrota, dobročinstvo, ljubav, trpeljivost, prijateljstvo, poštovanje i saradnja.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja