Svetski dan knjige i autorskih prava

Svetski dan knjige i autorskih prava je internacionalni praznik koji se proslavlja 23. aprila. Ustanovljen je sa idejom da promoviše čitanje, pisanje i objavljivanje knjiga.

Svetski dan knjige i autorskih prava je internacionalni praznik koji se proslavlja 23. aprila. Ustanovljen je sa idejom da promoviše čitanje, pisanje i objavljivanje knjiga. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta.

Izborom datuma ukazana je čast dvojici velikih pisaca – Šekspiru i Servantesu. Istorijska je zanimljivost da su Šekspir i Servantes umrli istog datuma i iste godine, 23. aprila 1616, ali ne i istog dana. U to vreme, u Španiji je bio u upotrebi gregorijanski, a u Engleskoj julijanski kalendar. Svakako, ovaj datum upamćen je kao datum smrti dva velika pisca, kao i drugih eminentnih pisaca. Zanimljivo je da je peruanski pisac De la Vega umro takođe 23. aprila 1616. godine.

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige. Ideja je prihvaćena, a svečanost je pomerena za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe ili Đurđevdan). U Kataloniji se od srednjeg veka praznik Svetog Đorđa vezuje za knjige. Tradicija je da tom prilikom muškarci poklanjaju ruže svojim voljenim, a da žene uzvraćaju poklanjanjem knjiga. Tokom ove proslave, u Kataloniji se proda preko 400.000 knjiga, što čini polovinu godišnje prodaje.

Zanimljivo je da Šekspirova otadžbina, Velika Britanija, nije prihvatila ovaj datum kao Dan knjige, upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Svetog Đorđa, već je knjizi posvećen 14. mart.

Svetski dan knjige i autorskih prava proslavlja se 23. aprila u celom svetu od 1995. godine, kada je proglašen internacionalnim praznikom na Generalnoj koneferenciji Uneska u Parizu.

 

Autor: Ksenija Milovanović