„Na maturu bez automobila” – kampanja aktuelna i ove godine

Agencija za bezbednost saobraćaja tradicionalno svake godine realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila”.

Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu pre održavanja maturskih proslava. Osnovni cilj kampanje je ukazivanje maturantima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već zbog očekivane konzumacije alkohola, koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja.

Kampanju prati realizacija tribina na kojima se maturantima ukazuje na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, iznose činjenice zašto je važno da budu baš te večeri bezbedni učesnici u saobraćaju, kao i koliko je bitno da se njihov provod završi srećnim i nezaboravnim. Pored predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, maturantima će se obratiti predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije i osobe koje su, svojom nepažnjom ili nepažnjom drugih učesnika u saobraćaju, danas žrtve saobraćajnih nezgoda.

U zavisnosti od tehničkih mogućnosti, u nekim od lokalnih samouprava planirano je organizovanje simulatora čeonog udara i prevrtanja, čiji je cilj da se maturantima približi važnost pravilne upotrebe sigurnosnog pojasa. Lokalnim samoupravama upućen je poziv da obezbede prostor i medijsku pokrivenost za realizaciju aktivnosti.

Učešće u kampanji uzelo je više lokalnih samouprava.

 

Izvor: Zelena učionica