Fantastične Montesori aktivnosti za igru i spontano učenje napolju

Montesori aktivnosti je lako primeniti napolju, u dvorištu, na terasi...

Cilj Montesori metode je da stimuliše prirodnu radoznalost deteta i omogući mu spontano učenje kroz igru putem uticajne okoline koja indirektno podstiče interesovanja za različite oblasti. Montesori aktivnosti je lako primeniti i napolju, u dvorištu, na terasi i sl. 

Ove igre stimulišu finu i krupnu motoriku, koncentraciju, nezavisnost, lepo ponašanje i razvoj samopouzdanja. Dete ovako kroz igru nauči da obavi neki posao od početka do kraja, da rešava probleme na koje nailazi, stiče samopouzdanje i sl. Sve ove veštine su korisne i za školu. Evo predloga za zabavu:

Hodanje po dasci

Hodanje po dasci stimuliše koordinaciju pokreta, poboljšava ravnotežu i razvoj moždanih sinapsi. Razmislite o tome da jednu ovakvu dasku namestite u dvorištu i ne zaustavljajte dete kada želi da hoda po ivici, balvanima i sl. mestima gde je potrebno održavati ravnotežu dok se hoda po pravoj liniji.

Uplitanje gumica

Slobodno detetu predškolskog uzrasta dajte mali čekić i dasku u koju može da zakuca eksere. Obezbedite i gumice za igru oblicima. Odlična igra za razvoj fine motorike.

Pranje veša

Deca uče posmatrajući odrasle i obožavaju da imitiraju svakodnevne poslove koji oni obavljaju. Namestite vašem detetu manje korito za pranje veša i ono će uživati i istovremeno naučiti da obavi posao od početka do kraja.

Pranje kamenčića

Stimulišite razvoj fine motorike tako što ćete detetu dati da četkicom čisti kamenčiće.

Kačenje veša

Još jedna aktivnost za razvoj fine motorike je i upotreba štipaljki. Obratite pažnju da konopac za kačenje treba da bude na detetovoj visini.

Briga o prirodi

Zalivajući cveće i biljke dete može da vidi šta znači brinuti o svojoj okolini i živeti u skladu sa prirodom.

Računaljka na otvorenom

Iznesite matematiku napolje tako što ćete od sunđera za bazen napraviti slatku računaljku.

Kuhinja

Još jedna stvar iz svakodnevnog života je svakako kuhinja. Napravite i vašem detetu kuhinjicu napolju, u dvorištu ili na terasi, za super zabavu.

Poligon za tricikle

Šta bolje od poligona za super zabavu koja obezbeđuje i stimulaciju ravnoteže i krupne motorike.

Muzički zid

Zabavan muzički zid stimuliše čula i budi radoznalost deteta u vezi zvukova.

 

Detalji za pravljenje na sajtu www.funathomewithkids.com

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com