6 stvari koje mogu da spasu život vašem detetu

Opasnost decu vreba svuda ali je nekako uvek uzimamo olako. Vodimo se mišlju da to neće baš nama da se desi, da su šanse male. I jeste da se takve stvari dešavaju retko, ali mi nismo kockari, pogotovo kada je reč o našoj deci.

Samo u 15 minuta možete vašem detetu dati dovoljno informacija koje mogu da mu spasu život. 

Evo šta treba da naučite dete:

Ne piši svoje ime na vidljivom mestu

Kada nepoznata osoba zna ime deteta, ona može pre da zadobije detetovo poverenje. Imajte ovo na umu pre nego što sledeći put ogromnim slovima napišete na rancu ime vašeg deteta. Ne pišite adresu u providnom polju u rancu i ne dopuštajte detetu da se potpisuje po svojoj torbi.

Pođi sa nekim jedino ako ima šifru

Zvuči kao iz filma ali ova igra, koja ujedno predstavlja i dodatnu sigurnost za vaše dete, može da pomogne. Smislite šifru koja će da bude sigurnosni znak da vaše dete može ili ne može da krene sa nekim kući. Na primer, ako pošaljete nekoga u školu po dete naučite dete da sme da krene sa njim jedino ako prvo čuje ispravnu šifru.

Trči u suprotom smeru od automobila koji te prati

Ukoliko dete primeti da ga prati neki auto ili neko počne da ga doziva da uđe u auto, obavezno ga naučite da beži u suprotnom smeru od onog u kom se kreće ili stoji vozilo. Time će dobiti na vremenu jer auto mora da se okrene ako želi da nastavi za detetom.

U nevolji potražite majku sa decom

Trenuci očaja podrazumevaju očajničke mere. Recite detetu da je u situacijama kada se izgubi ili oseća nesigurno najbolje da potraži majku sa decom. Jednostavno nekada policija ili službenik u nekoj najbližoj ustanovi nisu dostupni detetu. Ako mu date do znanja ko može da mu bude od pomoći tokom kriznih situacija vi smanjujete vreme koje dete može da izgubi u razmišljanju usled nespremnosti.

Jasno je da to što osoba ima decu ne znači uvek da je najsigurnija na ovom svetu, ali u bezizlaznim situacijama je dobro da dete zna koga da traži. 

Slobodno viči -  Ko si ti?

Koliko puta ste samo mogli da vidite kako dete plače u rukama odrasle osobe i samo ste prošli pored njih? Deca imaju loše dane i mi smo na to totalno navikli. Zato, naučite dete da viče u sličaju opasnosti kako bi alarmiralo ljude oko sebe.

Neke od mogućnosti su: „Ko si ti?, „Gde su moji tata i mama?“, „Ostavi me na miru, ne znam ko si.“

U opasnim situacijama lepi maniri ne postoje

Objasnite detetu da u situacijama u kojima je u opsanosti, kao na primer ako neko pokuša da ga odnese, lepi maniri ne postoje. Recite mu da mu je tada dozvoljeno da radi šta god kako bi privuklo pažnju, pa i da udaraju, vrište, prave scene i sl.

Dajte detetu neke primere. Kada ste u prodavnici, recite detetu da u slučaju opasnosti baci nešto od stvari koje se nalaze u blizini. Time će sigurno privući pažnju i naterati ljude da priđu bliže i provere šta se dešava.

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com