Kako će đaci ići u školu od 1. septembra?

Svi žele da vide đake u klupama, ali šta kada broj zaraženih bude petocifren

Do povratka đaka u školske klupe preostalo je oko mesec dana, a u ovom trenutku niko sa potpunom sigurnošću ne može da kaže kako će izgledati nastava, iako se svi nadaju da ćemo se, kao i proletos, vratiti u normalu - sa svim učenicima u klupama, bez kombinovane i onlajn nastave, bez podeljenih odeljenja i bez obaveznih maski na licima đaka i nastavnika. Naravno, jedno su želje, a drugo realnost.

- Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada početak nove školske godine planiran je 1. septembra. Do tada je ostalo mesec dana, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će kao i do sada, sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju - kratko su za “Blic” odgovorili iz nadležnog ministarstva koje je, istina, kao i cela Vlada Srbije, u “tehničkom mandatu”.

Dr Udovičić: Deca treba da idu u školu

Krizni štab, koji je uz Ministarstvo prosvete imao glavnu reč oko nastave, trenutno praktično i da ne postoji. Komandant Vojne bolnice „Karaburma“ doc. dr Ivo Udovičić za „Blic“ ističe da deca treba da idu u školu, da idu u vrtiće, a studenti u studentske domove i na fakultete.

- Taj domski kolektivni smeštaj je potpuno normalan i on više nije rizičan. Imaćemo jednu grupaciju ljudi ili dece koja je u kolektivu, ali kojoj ne preti opasnost po zdravlje, jer njihova klinička slika zaista je sada blaga. Za njih sada virus gripa može biti opasniji nego omikron. S obzirom da kolektivni smeštaj pogoduje širenju virusa, imaćemo, naravno, više zaraženih, jer virusu prija hladnije vreme pa će i tada dobiti na intenzitetu. Da li ćemo uspeti da snizimo i oborimo ovaj talas ka dole, do jeseni, ili će ostati na ovom intenzitetu između 5.000 i 10.000 pa će se možda stopiti sa talasom koji kreće kada polaze deca u školu, to ćemo videti, ali mislim da će se ovaj letnji samo nadovezati na jesenji - kaže dr Udovičić. On nema dilemu oko nastave.

- Dakle, deca moraju u školu i studenti na fakultet, ne treba ih sada vraćati na onlajn nastavu jer oni nisu ugroženi, problem je nešto drugo. Kada se deca vrate iz škole, pa studenti dođu kući, onda virus mogu preneti dalje, na nekoga ko je u riziku od ovog virusa. Dakle, treba da se napravi plan i da bake i deke budu bezbedne i da svako bude svestan šta se može desiti ako donese virus. A da li treba da idu u školu, da li nastava treba da se organizuje regularno, moje mišljenje je da treba - kaže za „Blic“ dr Udovičić.

Roditelji ponovo u najvećoj panici

Sa njim se skoro po pravilu slažu i roditelji.

- Sve, sve, samo ne više onlajn i kombinovana nastava. Poludeli smo od toga. Od dece koja za kompjuterima pokušavaju da uče od kuće, koju je skoro nemoguće zainteresovati, koja jedan dan idu u školu, a drugi ostaju u svojim domovima. Ako su ukinute skoro sve mere, onda je potpuno logično i da deca idu normalno u školu. Ako se zaraze, lečićemo ih kod kuće, kao i od prehlade ili gripa - kaže Ivana, majka beogradskog osmaka kojem predstoji ključna godina pred upis u srednju školu.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, takođe smatra, bar prema trenutnoj situaciji, da će sve 1. septembra početi regularno.

- U ovom trenutku nemam takve informacije da će doći do promene u radu nastave od 1. septembra. Prilično sam siguran da se još uvek ne razmatraju opcije i da će se čekati kraj avgusta. U svakom slučaju, moja je pretpostavka da će deca krenuti regularno u školu, kao što je to bio slučaj i prethodne školske godine - rekao je Markov za “Blic”.

Ipak, treba biti oprezan jer je skoro identična situacija bila i u avgustu prošle godine, pa smo onda sredinom septembra imali pola škola na kombinovanoj nastavi! Podsetimo, prošla školska godina je oranizovana po semaforskom modelu, po kojem su škole zavisno od epidemiološke situacije u gradovima i opštinama bile podeljene u zelenu, žutu i crvenu zonu, a na osnovu toga su imali normalnu, kombinovanu ili onlajn nastavu.

Studenti bili na hibridnoj nastavi

Velike promene prethodnih godina pretrpela je i nastava na fakultetima. Prošle godine neki od njih su imali kompletno onlajn nastavu, a neki hibridnu. Ona je podrazumevala da se nastava pratila od kuće, a praksa sprovodila na samim fakultetima. Na većini univerziteta studenti su se u proleće ove godine vratili u amfiteatre, što je dovelo do problema kod onih iz unutrašnjosti koji su prethodno otkazali privatni smeštaj i vratili se svojim kućama odakle su završavali studije. Sa izuzetkom ispita koji su se sprovodili na fakultetima.

Izvor: blic.rs