Kamp klasične muzike u Romulijani

Jedan od najznačajnih projekata Srpskog muzičlkog centra je Kamp klasične muzike koji se već nekoliko godina održava na Romulijani i njegov je cilj podrška mladim talentima kao i razvoj klasične muzike.

Ovogodišnji Kamp biće održan polovinom avgusta, a u okviru priprema potpisan je protokol o poslovno tehničkoj saradnji Srpskog muzičkog centra i zaječarskih obrazovnih i ustanova kulture. Kamp klasične muzike okuplja mlade, talentovane muzičare sa kojima rade univerzitetski profesori.

Osim što edukuje mlade, zaječarski kamp popularizuje umetničku muziku, razvija i afirmiše muzičke talente.

Pripremajući se za ovogodišnji kamp, Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović, Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“, Narodni muzej „Zaječar“ i Udruženje „Srpski muzički centar“ iz Beograda potpisali su protokol o poslovno tehničkoj saradnji.

- Kamp klasične muzike je od opšteg društvenog interesa, a njegov osnovni cilj je podrška u razvoju mladih muzičkih talenata, od predškolskog uzrasta do post-diplomskih studija. Do sada je održano šest kampova u kojima je angažovano preko 20 renomiranih predavača i oko 150 mladih talenata iz Srbije, Bugarske, Švajcarske, Slovenije, Italije, Severne Makedonije, Republike Srpske, BIH, Hrvatske i Španije, Luksemburga – kažu u zaječarskom pozorištu koje je zajedno sa Narodnim muzejem i muzičkom školom suorganizator kampa.

Organizator je Srpski muzički centar.

Ovogodišnji kamp biće održan od 15. do 21. avgusta na Romulijani i u Zaječaru, i u njemu će učestvovati četrdesetak mladih talenata, sa kojima će kao predavači raditi profesori na Muzičkim akademijama u Beogradu i Novom Sadu.

Sa mladim talentima radiće istaknuti muzički stručnjaci Jokut Mihailović, Ljubiša Jovanović, Vera Ogrizović,Sandra Belić, Marko Josifovski, Robert lakatoš, Katarina Jovanović i Uki Ovaskainen.

Kako navode organizatori, u okviru Kampa klasične muzike moguće je i stručno usavršavanje nastavnika muzičkih škola iz Zaječara i ostalih gradova Timočke krajine.

Izvor: danas.rs