Šta znači biti dobar roditelj?

Stanovište jednog pedijatra

Da li ste se ikada zapitali šta znači biti dobar roditelj iz dečijeg ugla? Pedijatar Kristi Rivers jeste i upravo je to pitanje postavila svom sedmogodišnjem sinu. On joj je odgovorio da dobar roditelj ne viče i vodi svoju decu na rođendanske zabave, da kupuje poklone deci, vodi ih na letovanje i zimovanje i mazi se sa njima. Ovaj jednostavan i iskren odgovor nevinog malog dečaka je nasmejao i istovremeno naveo na razmišljanje. Ona kaže da što je duže razmišljala o njegovim rečima to je bolje shvatala istinu skrivenu u njima.

Kao pedijatar, Kristi se susreće sa roditeljima različitog imovinskog statusa. Jedan dan leči porodicu iz prihvatilišta a sutradan dete iz bogate porodice. Iz ove podele je shvatila da su pravi roditelji oni koji imaju čvrst karakter bez obzira na stanje na njihovom bankovnom računu ili nivou obrazovanja koji imaju.

Ovo je 5 istina sa stanovišta pedijatra koje se odnose na dobre roditelje:

Dobri roditelji kontrolišu svoje emocije. Oni ne reaguju na svaki detetov izliv besa, bezobrazluk ili prevartanje očima. Znaju kada treba da pređu preko nekih stvari, kada da opomenu za loše ponašanje a da ne izgube svoju hladnokrvnost bilo pred zločestim detetom ili razdražljivim tinejdžerom.

Dobri roditelji stalno pokazuju svoju ljubav. Istraživanja su pokazala da deca koju roditelji često grle i ljube i maze kad porastu budu finije i saosećajnije osobe. Dobri roditelji ne štede zagrljaje a za uzvrat njihova deca se osećaju sigurnije i zadovoljnije.

Dobri roditelji postavljaju granice radi sigurnosti svoje dece. Neki roditelji se plaše da će postavljanje granica dovesti do konflikata bilo sa malim detetom ili tinejdžerom. U stvarnosti, dobri roditelji shvataju da što su deca svesnija granica manje će imati želju da ih krše.

Dobri roditelju poštuju nezavisnost svoje dece. Kao što dete koje uči da hoda ne moramo stalno držati za leđa tako i stariju decu ne moramo stalno čuvati od pada. Iako je deo naše prirode da ih čuvamo, dobri roditelji znaju da svaka greška vodi u nezavisnost.

Dobri roditelji se zabavljaju sa svojom decom. Roditelji su često preokupirani vaspitavanjem savršenog deteta, od časova klavira do treninga košarke. Ali dan traje samo 24 sata i zato ne ostaje vremena za zabavu. Roditelji treba da provedu kvalitetno vreme sa svojom decom jer sreća koju deca tada osećaju stvara neraskidive veze koje će ih pratiti tokom celog perioda odrastanja.

Deca jednostavno znaju šta im treba da bi se osećala sigurno i zaštićeno. Često roditelji u knjigama ili na internetu traže uputstva kako da vaspitavaju decu. Ali bez obzira kakav ste roditelj, popustljiv, posesivan, bez granica, postoje neke osobine koje su karakteristične za dobre roditelje.

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com