Kako prepoznati toksičnu mamu?

Toksične majke u većini slučajeva ni ne primećuju da su toksične, u tome je najveći problem.

Roditelji uvek žele najbolje za svoju decu, ali ne postoje savršeni roditelji. Uvek mogu pogrešiti čak i oni koji sebe smatraju najidealnijima. Zato je korisno da svaki roditelj pogleda sebe spolja i proveri da li je baš on toksičan roditelj.

Ovih nekoliko stvari bi moglo to dokazati:

1. Previše kritikujete: Smatrate majčinskom dužnošću da kritikujete dete o svim njegovim greškama i slabostima. Naivno verujete da će dete nakon što čuje vašu kritiku osetiti zahvalnost i goruću želju da stvari ispravi, ali to obično ne bude tako. 

Nijedno dete neće reći „Oh, hvala ti, mama, što si mi otvorila oči da sam lenj!", deca ne prihvataju kritike na taj način. 

2. Previše hvalite: U većini, konstantne pohvale kvare dete. Kada ga hvalite ono će misliti da je savršeno i prestati da se više trudi. 

3. Sve postupke deteta doživljavate kao ličnu uvredu. 

4. Svoje dete kažnjavate zanemarivanjem i emocionalnim ucenama. Hodate kamenog lica, obasipajući dete hladnoćom samo zato što nije uradilo nešto što ste vi hteli.

Tako dete raste sa osećajem da ga majka ne voli, ili da voli samo određena njegova ponašanja. 

5. Previše očekujete. Toksična majka svoje dete upisuje na razne kurseve i forsira da se ponaša kao odrasla osoba. Tako nećete pomoći detetu da bude pametnije, pre ćete ga smoriti. 

 

Izvor: pult24.info