Nastavnica originalno objasnila kako je raditi u školi

Svako ko misli da je nastavnički posao lagan, neka isproba sledeću vežbu

Vaspitanje i obrazovanje dece, mnogi vide kao vrlo jednostavan zadatak pa se tako zasluge nastavnog osoblja često umanjuju. Da bi tome stala na kraj, jedna anonimna nastavnica odlučila je metaforički pojasniti kako zapravo izgleda uobičajena nastavnička radna nedelja. Kako bi objašnjenje bilo što plastičnije, svoje je iskustvo ponudila u obliku zabavne vežbe. 

Uzmi vremena u jednom danu i pripremi 5 govora, od kojih svaki treba da traje 45 minuta, o bilo čemu, o onome u što se ti lično dobro razumeš. Pri tome uzmi u obzir da svoju publiku moraš zainteresovati i motivisati za pažnju, slušanje, razumevanje i usvajanje tog svog govora. Naravno, potrebno je smisliti i nekoliko zanimljivih zadataka i aktivnosti koje će tvoju publiku podstaći na interakciju.

Sutra ustani, pristojno se obuci i provozaj po gradu 30 minuta do sat vremena, vrati se kući, upali televizor i pojačaj ga. Stani ispred televizora i u 45 minuta ispričaj taj svoj govor i sve što si pripremio/la tako da govoriš glasnije od televizora. S vremenom postepeno pojačavaj televizor (jer učenička pažnja opada i postaju pričljiviji, odnosno nezainteresovaniji) pa i dalje govori glasnije od televizora.

Usput naravno moraš pratiti sve što se na ekranu odvija i program koji gledaš. Kad god neko od ukućana prođe, ti odgovori smisleno na sva njegova pitanja i udovolji svim njegovim zahtevima.

Naravno, nemoj zaboraviti da svo vreme moraš biti prijatan i smiren, i obavezno imati osmeh na licu kako bi doprineo boljoj atmosferi u prostoriji.

Nakon 45 minuta, uzmi  pauzu od 5 minuta, ali tada jako pojačaj televizor, kako bi se dočarao odmor u školi. Po mogućnosti, neka tvoje dete nekoliko puta protrči pored tebe ili se potuče s bratom ili sestrom. Ti tada smireno i vešto reši tu situaciju, tako da svi budu zadovoljni.

Zatim vrati televizor na početnu postavku (svakako glasnije od uobičajene), uzmi svoj drugi govor, zadatke i aktivnosti i ponovi sve u sledećih 45 minuta. Opet uzmi odmor od 5 minuta pa ponovno sve ispočetka, 45 minuta. To radi tako 5 puta zaredom.

Onda pozovi kod sebe komšinicu, s kojom imaš neki problem i provedi 45 minuta s njom, smireno i prijatno rešavajućii taj problem, objašnjavajući kako i zašto je do njega došlo i predloži kako ga efikasno rešiti.

Kada završiš opet sedi u auto i vozi se po gradu 30 minuta do sat vremena. Vrati se kući, malo se odmori (pitam se, hoćeš li upaliti televizor ili imati snage da se igraš sa svojom decom), zatim sedi i pripremi novih 5 govora za sutra.

Ponovi ovu vežbu 5 dana zaredom pa mi se javi i reci da li još uvek veruješ da je naš posao lagan.

 

Izvor: pcskolarac.info