Predstavljeni učenički i studentski standard i investicioni projekti

Na štandu Ministarstva prosvete u okviru Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava, predstavljeni su učenički i studentski standard i investicioni projekti Ministarstva, kao i škole sa domovima učenika i studentski centri.

Ulaganje u ustanove učeničkog i studentskog standarda je jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, poručeno je sa Sajma obrazovanja.

Na štandu Ministarstva predstavljen je Program „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“ kroz koji je do sada izgrađeno, rekonstruisano, dograđeno i opremljeno ukupno 13 domova za smeštaj učenika i studenata, čime je obezbeđeno 2.620 novih mesta.

U sedam učeničkih domova u Svilajncu, Trsteniku, Kragujevacu, Čačku, Šapcu, Leskovcu i Beogradu smeštajni kapacitet povećan je 1.523 mesta, dok u šest  studentskih domova u Kragujevcu, Subotici, Čačku, Užicu, Paliću i  Beogradu smeštajni kapacitet za studente je povećan za 1.097 mesta. 

Na štandu Ministartva predstavljena je i velika investicija  uređenja i  povećanja smeštajnih kapaciteata u kompleksu „Studentski grad“ u Novom Beogradu. Taj kompleks, nakon uređenja imaće 1.000 novih mesta za smeštaj studenata.

Kako je navedeno, Ministarstvo prosvete nastaviće da ulaže u velike projekte obnove i izgradnje domova za studente u nameri da uslovi za boravak u njima budu što bolji, ali i da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Svoj rad i proizvode na Sajmu obrazovanja predstavile su Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca, Poljoprivredna škola sa domom učenika “Ljubo Mićić“iz Požege, Poljoprivredno – veterinarska škola sa domom učenika Svilajnca, Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Valjeva i Poljoprivredno – veterinarska škola sa domom učenika Rekovac.

Predstavnici Studentskog centra „Beograd“,  danas su, pored predstavljanja osnovne deletnosti, za posetioce Sajma, pripremili i  poslužili  hranu koja se priprema u restoranima studentskog centra.

„Naša misija je da studentima omogućimo kvalitetne uslove za učenje i lični razvoj. Delujemo u smeru stalnog poboljšavanja kvaliteta usluga na zakonit, efikasan, ekonomičan i transparentan način u skladu sa interesima i potrebama svojih korisnika“, poručeno je iz Studentskog centra Beograd.

Kulturno-umetnički program izveli su učenici pobednici na Republičkoj domijadi iz Doma učenika srednjih škola „Milutin Milanković“i Učenički centar iz Beograda.

Na štandu Ministarstva snimana je i specijalna epizoda NTC kviza u kojoj su učestvovali učenici četiri osnovne škole – OŠ „Veljko Dugošević“ iz Rume, OŠ „Ivan Gundulić“ i OŠ „Rade Končar“iz Beograda, kao i učenici iz OŠ „Isidora Sekulić“ iz Šajkaša.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete