Karlovačka gimnazija postala je centar izvrsnosti u oblasti obrazovanja učenika

Ministar prosvete Branko Ružić obratio se na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji, koja je obeležila 231. godinu postojanja, i poželeo im puno uspeha i novih medalja.

Pre tih velih 230 godina, tačnije 1792. godine odobren je nastavni program Karlovačke gimnazije. Tako je započeo rad naše najstarije gimnazije. Od tada do danas škola se gradila i jačala, primala učenike i obrazovala ih. Mnogo generacija prošlo je kroz ovu velelepnu svečanu salu i Spomen biblioteku. Čitava plejada znamenitih ličnosti bila je u učeničkim klupama vaše gimnazije ili je podučavala za katedrom. Među njima su: Dimitrije Davidović, Sima Milutinović Sarajlija, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković… Za ovaj jubilej izdvojio sam samo neka značajna imena, čime naravno ne umanjujem značaj svih onih koje nisam spomenuo. Ove godine navršava se 100 godina od rođenja dvojice vaših učenika koji su dali veliki doprinos našoj kulturi. Kako je to impozantno za istoriju jedne škole kada se kaže da su to njeni učenici Dejan Medaković i Borislav Mihajlović Mihiz. Ima li bolje preporuke za ovu gimnaziju? To je istovremeno i obaveza da se uvek iznova još bolje i kvalitetnije radi, rekao je ministar Ružić.

Ministar je istakao da Karlovačka gimanzija kontinuirano radi na unapređivanju kvaliteta obrazovnog procesa, promovišući svoje rezultate rada i postignuća i da je postala centar izvrsnosti u oblasti obrazovanja učenika.

Učenici imaju različite talente kojima škola može da se ponosi. Učestvuju na literarnim konkursima, pobeđuju na državnim i svetskim takmičenjima iz latinskog jezika, srpskog jezika, književnosti, stranih jezika. Svake godine vaše učenike nagrađuje i Matica srpska za postignute rezultate. Moram spomenuti i čuvenu Književnu olimpijadu koja svakog proleća u dvorištu ove škole okupi veliki broj talentovanih učenika. Velika je satisfakcija za školu da bude domaćin jednog takvog takmičenja, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, u Karlovačkoj gimnaziji sačuvane su izvorne vrednosti i ideje.

Ministarstvo prosvete u poslednjih 10 godina u ovu školu uložilo preko 30 miliona dinara, između ostalog i za podršku novom izgledu škole. Siguran sam  da ćemo zajedno nastojati da poboljšamo uslove za učenje i rad, da zajedno promišljamo o unapređenju nastave i položaja nastavnika. Budućnost je u daljem razvoju i unapređivanju, uz još veće oslanjanje na naučna i tehnološka dostignuća, zaključio je ministar.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete