U slučaju vršnjačkog nasilja važno je poštovati proceduru

Ministarstvo prosvete apeluje na sve roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.

Postupanje po propisanoj proceduri je jedini pravi put da se učeniku pruži podrška, da se učenik zaštiti i da se ustanova obrazovanja sankcioniše ukoliko nije postupila u skladu sa zakonom i propisima.

Kada je u pitanju vršnjačko nasilje Ministarstvo posebno ističe da je neophodno imati u vidu da je reč o maloletnim licima koja su u razvoju i kojima treba podrška. Podrška i vaspitni rad je potreban svim učenicima, bilo da je reč o deci koja trpe ili vrše nasilje, jer podjedanko je važno raditi na prevazilaženju traume kod učenika koji je trpeo nasilje i promeni ponašanja kod učenika koji je vršio nasilje.

Reč je kontinuiranom procesu koji neizostavno podrazumeva saradnju porodice, škole i drugih sistema (zdravstvenog, sistema socijalne zaštite, policije).

Ističemo i apelujemo na roditelje da vode računa o najboljem interesu sve dece i da imaju u vidu da svako izlaganje maloletnih lica javnosti, njihovo etiketiranje kao nasilnika ili žrtve (putem medija ili društvenih mreža), može dovesti do zloupotrebe, dalje eskalacije nasilja, retraumatizacije dece, ugrožavanja njihove bezbednosti i zloupotrebe podataka o ličnosti.

Takođe, ističemo važnost poštovanja principa Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji propisuje odgovornost svih nadležnih resora, kao i medija, u načinu informisanja i edukaciji javnosti o ovoj temi, kojima se ne ugrožava integritet, prava i lični podaci dece i maloletnih lica.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete