Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u 16 država

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji se ostvaruje po Posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, u školskoj 2022/23. godini proširen je na još dve države

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji se ostvaruje po Posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja,  u školskoj 2022/23. godini proširen je na još dve države –  Rusku Federaciju i Kraljevinu Španiju, u odnosu na dosadašnjih četrnaest država Nemačka, Francuska, Italija, Grčka, Belgija, Norveška, Danska, Holandija, Luksemburg, Malta, Južnoafrička Republika, Slovenija, Švajcarska i Velika Britanija

"Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom veoma je značajno, a među čvršćim i trajnijim vezama upravo su one koje se uspostavljaju i razvijaju preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja. Upravo zbog toga, Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Upravom za saradnju sa  dijasporom i Srbima u regionu, nastoji da kontinuirano širi obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu “, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Na zahtev srpske zajednice u Moskvi i na osnovu predloga Ambasade Republike Srbije u Moskvi, škola  „Sveti Đorđe” u Moskvi, počev od školske 2022/23. godine,  uključena je u  obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji je deo sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

I srpska zajednica u Kraljevini Španiji iskazala je veliko interesovanje za kontinuirano organizovanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku i od ove školske godine  u Kraljevini Španiji organizovan je obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, kao deo sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete