Učenice iz Krepoljina pobednice završne goranske radionice

Učenice Osnovne škole „Jovan Šerbanović“ iz Krepoljina Hana Ivković, Nađa Lupšić i Sofija Kojadinović, pobednice završne goranske radionice.

U okviru projekta „Zaštita,očuvanje i višenamensko korišćenje i podizanje svesti i znanja o vrednostima šuma kod mladih“ koji već više od decenije realizuje Pokret Gorana Srbije učestvuje veliki broj škola iz svih krajeva. Edukacija teče u dva nivoa, najpre okružni pa republički. I ove godine učenici 6.razreda, koji su ciljna grupa, takmičili su se u znanju o značaju šuma, aktivnostima Pokreta Gorana, kao i primeni lekovitog bilja.

 

Za Braničevski okrug radionica je održana na Čačalici, brdu kraj Požarevca gde je inače i organizovana prva goranska akcija 21.oktobra daleke 1960 godine što se smatra danom osnivanja Pokreta Gorana Srbije. Prisustvovali su učenici iz Požarevca, Smedereva, Krepoljina i Kostolca. Na predavanju su naučili zašto svaki čovek treba da posadi bar tri drvata, čime se sve bavi Pokret Gorana, kako kora vrbe može da deluje kao aspirin i još mnogo toga a onda su na terenu prepoznali brezu,orah, kesten, jelu i druge vrste drveća i žbunja.

Učenice Osnovne škole „Jovan Šerbanović“ iz Krepoljina Hana Ivković, Nađa Lupšić i Sofija Kojadinović činile su ekipu koja je opštinu Žagubica predstavlja na Završnoj republičkoj radionici. Priprema je bila veoma ozbiljna i temeljita pod budnim okom profesorke biologije, Mikice Petrović koja već dugi niz godina učestvuje sa svojim učenicima u goranskim akcijama i može se pohvaliti izuzetnim rezultatima. 

U Osnovnoj školi „Radojka Lakić“ u Beogradu okupilo se mnogo dece iz cele Srbije. Konkurencija je bla jaka i trebalo je pokazati veliko znanje i veštine. Posle završenog testa svi učesnici radionice nestrpljivo su čekali da se objave rezultati.

Veliko oduševljenje je nastalo kada su pobednicima završne goranske radionice proglašene učenice Osnovne škole “Jovan Šerbanović“ Krepoljin. Nagrada je sedmodnevni boravak na Kopaoniku i učešće na „Letnjoj školi lekovitog bilja“. Biće to prilika da svoje već zavidno poznavanje bilja povećaju, upoznaju nove predele i drugare iz drugih škola. Nađa, Hana i Sofija biće sada mentorke novoj generaciji pripadnika Pokrera Gorana i tako će ova priča trajati i sačuvati netaknutu prirodu Homolja.

                                               

Mikica Petrović, profesor biologije