Nastavlja se sa ulaganjima u učeničke i studentske domove

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će biti nastavljena ulaganja u učeničke i studentske domove, kako bi se mladima obezbedili što bolji uslovi za boravak i učenje.

Ministar je na otvaranju Prve međunarodne konferencije učeničkih i studentskih domova jugoistočne Evrope, koju je organizovao Dom za učenike srednjih škola „Milutin Milanković“, rekao da je ova konferencija dobra prilika da se analiziraju izazovi u radu učeničkih i studentskih domova, koji su ustanove od velikog značaja za svaku državu i društvo.

„Učenički i studentski domovi nisu samo mesto, gde mladi nakon nastave provode vreme, već i njihova druga kuća i mesto gde na najbolji način razvijaju svoje ideje i kreativnost. Zbog toga je ulaganje u ustanove učeničkog i studentskog standarda jedan od prioriteta Ministarstva prosvete“, rekao je ministar.

On je nagasio da je u prethodnih 10 godina, kroz projekat „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“ izgrađeno, rekonstruisano, dograđeno i opremljeno ukupno 15 domova za smeštaj učenika i studenata čime je obezbeđeno 3082 novih mesta. 

U devet učeničih domova u Svilajncu, Trsteniku, Kragujevcu, Čačku ,Šapcu, Leskovcu, Požarevcu, kao i u dva doma u Beogradu, smeštajni kapacitet povećan je za 1867 mesta, dok je u šest studentskih domova u Kragujevcu, Subotici, Čačku, Užicu, Paliću i Beogradu smeštajni kapacitet povećan za 1215 mesta.

U predstojećem periodu, kako je rekao, nakon izgradnje novih objekata u „Studentskom gradu“ na Novom Beogradu biće obezbeđeno 1.000 novih mesta za smeštaj studenata, dok će završetak izgradnje objekta studentskog doma u Nišu povećati kapacitet za još 400 novih korisnika.

„Ministarstvo prosvete kontinuirano kroz program raspodele investicionih sredstava obezbeđenih iz budžeta Republike Srbije svake godine poboljšava uslove života i rada u objektima učeničkog i studentskog standarda. U radove i nabavku opreme za ove potrebe je od 2020. do 2022. godine investirano 916 miliona dinara“, rekao je on.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete