Prednosti đaka koji se školuju po dualnom obrazovanju

Skoro dve trećine srednjoškolaca koji se školuju po dualnom modelu zaposli se odmah po izlasku iz klupe, a i prosečna plata im je veća od vršnjaka koji su srednju školu završili prema klasičnom modelu.

Prema podacima iz JISP (Jedinstveni informacioni sistem prosvete), 68,92 odsto učenika iz dualnog obrazovanja zaposlilo se odmah po završetku školovanja, dok je po klasičnom modelu zaposleno njih 41,83 odsto.

Prosečna plata srednjoškolaca po dualnom modelu je 80.441 dinar, a po klasičnom 65.361 dinar. Do sada je akreditovano 36 studijskih programa po dualnom modelu, koji se realizuju na 10 visokoškolskih ustanova, u saradnji sa 95 kompanija.- Dualno obrazovanje je budućnost u koju treba ulagati, a prioritet za godinu pred nama je da se integrišu i formalno i neformalno obrazovanje i da se ide u susret privredi još aktivnije - rekla je v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić. - Cilj nam je da zajedno sa Agencijom za kvalifikacije i zavodom za unapređenje obrazovanja donosimo nove standarde da se referišemo i u odnosu na formalno dualno obrazovanje, ali i u odnosu na obuke.

Ona je iznela i podatak je da između 700 i 800 kompanija organizuje praksu đacima koji školu završavaju po dualnom principu obrazovanja.

 

Izvor: novosti.rs