Srbija se može pohvaliti obrazovnim sistemom

Ministar Branko Ružić je izjavio da je naš obrazovni sistem kvalitetan, raznolik i dostupan svakom detetu, bez obzira na to gde živi i kojeg je materijalnog statusa, nacionalne ili verske pripadnosti, ali i da mu je potrebna dodatna podrška.

Ministar je na tribini "Obrazovanjem do jednakosti i razvoja“, koju je organizovao Fond Svetozar Marković, istakao da Ministarstvo posvećuje punu pažnju povećanju obuhvata dece obrazovanjem, posebno iz osetljivih grupa.

"Obrazovni sistem činimo dostupnim svima. Pružamo podršku deci romske nacionalnosti, kao i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom na svim nivoima obrazovanja i sprovodimo niz mera kako bi uticali na njihovo odustajanje od školovanja“, rekao je ministar i istakao da je za 20% veći je obuhvat romske dece pripremnim predškolskim programom, kao i da je za isti procenat veći broj onih koji završe srednje obrazovanje. 

Ministar Ružić je rekao da je veći obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem strateški cilj i da se zbog toga dodatno ulaže u nove objekte, dograđuju se postojeći i, u manjim, seoskim i prigradskim sredinama, adaptiraju postojeći prostori koji se privode ovoj nameni.

"Na ovaj način obezbeđujemo dodatnih 11.000 mesta za mališane“, poručio je ministar.

On je dodao da je Ministarstvo prosvete obezbedilo je 750 miliona dinara za besplatne udžbenike za određene kategorije učenika u školskoj 2022/2023. godini. Novina je da su sada besplatne udžbenike dobili i učenici sa izuzetnim sposobnostima. 

"Pravo na besplatne udžbenike ima oko 18 odsto đačke populacije, što je od 85.000 do 87.000 učenika“, rekao je Ružić.

On je istakao da se radi na pripremi projekata na izgradnji novih zgrade fakulteta. 

"Nove objekte dobiće Geografski, Biološki i Fakultet bezbednosti, kao i fakulteti muzičke i primenjene umetnosti. Biće izgrađene zgrade u okviru kampusa tehničkih fakulteta. Rešićemo problem Matematičkog fakulteta, a završiće se i dogradnja Fakulteta političkih nauka. Na Fakultetu likovnih umetnosti rekonstruišemo i opremamo postojeće objekte i gradimo novi, dodatni objekat, a za Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu uskoro pokrećemo i radove za novu zgradu“.

Ministar je istakao da se paralelno u prethodnih 10 godina ulagalo u učenički i studentski standard čime je obezbeđeno 3082 novih mesta u domovima. 

"U planu je izgradnja novih objekata u "Studentskom gradu“ na Novom Beogradu gde će biti obezbeđeno 1.000 novih mesta za smeštaj studenata. Takođe, završetak izgradnje objekta studentskog doma u Nišu povećaće kapacitet za još 400 novih mesta. Povećani su takođe iznosi i stipendija i kredita i obezbedili i dalje minimalne cene hrane i smeštaja učenika i studenata“, rekao je ministar Ružić. 

On je zaključio i istakao da Ministarstvo prosvete čini sve da unapredi obrazovanje u svakom segmentu iz godine u godinu, ne praveći razliku ni po čemu.

"Naš jedini fokus je da svako dete ima pravo i zaslužuje da ide u školu u bezbednim uslovima, sa posvećenim nastavnicima i da dobije maksimalnu podršku države u tome“.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete