Dobitnici Svetosavske nagrade za 2022. godinu

Svetosavsku nagradu za 2022. godinu, za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji, dobili su:

Predškolska ustanova ,,Dečji dani“, Stari grad, Beograd          

Za izuzetne rezultate u oblasti saradnje sa porodicom, partnerskim institucijama i organizacijama u cilju podrške dobrobiti dece

Na temeljima dobre prakse vaspitanja i obrazovanja dece, u koje su utkani kolektivni napori i stremljenja zaposlenih, savremena Predškolska ustanova ,,Dečji dani“ ostvaruje viziju svog razvoja kao građenje zajednice dece i odraslih koji uče, integrišući tradicionalne pedagoške vrednosti i načela savremenih koncepcija razvoja delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ustanova je prepoznatljiva i po svom proaktivnom odnosu u obezbeđivanju vidljivosti dece i detinjstva, promovisanju i afirmaciji delatnosti preko učešća u različitim inicijativama, projektima i akcijama, u saradnji sa ustanovama kulture, obrazovanja, zdravlja, sporta, strukovnim udruženjima, kao i organizacijama civilnog društva. Posebna pažnja posvećuje se stručnom usavršavanju zaposlenih, stvaranju prilika da se razmene ideje i primeri dobre prakse sa drugim ustanovama i ulaganju u opremanje objekata i dvorišta vrtića.

 

Predškolska ustanova ,,Poletarac”, Odžaci              

Za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz kontinuirano posvećeno učešće u inicijativama i projektima od nacionalnog značaja         

Predškolska ustanova „Poletarac“ iz Odžaka kontinuirano je posvećena unapređivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada sa decom, a posebno sa decom iz osetljivih društvenih grupa. Redovnim informisanjem i aktivnim uključivanjem roditelja dece koja imaju potrebu za dodatnom podrškom, obezbeđivanjem podrške porodicama za razvoj roditeljskih kompetencija, jačanjem međuresorne saradnje sa institucijama i organizacijama na nivou lokalne zajednice, Predškolska ustanova „Poletarac” dala je poseban doprinos pružanju integrisane društvene podrške deci i porodicama iz osetljivih grupa. Projekti u kojima je Predškolska ustanova „Poletarac” učestvovala jesu sledeći: Obrazovanje za sve, Podrška deci sa smetnjama u razvoju u društvenoj inkluziji kroz edukaciju i uspostavljanje međusobne saradnje, Vrtići bez granica 2, Školica života- zajedno za detinjstvo. Predškolska ustanova „Poletarac” iz Odžaka učestvuje u brojnim projektima za podršku roditeljstvu i posvećena je humanitarnim aktivnostima.

 

Vera Milanov, direktorka Predškolske ustanove ,,Lane” iz Grocke, Beograd 

Za lidersko delovanje u razvoju i promociji delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Vera Milanov, kroz višedecenijski rad sa svojim saradnicima, doprinosi unapređivanju delatnosti predškolske ustanove kojom rukovodi, kontinuiranom podrškom stručnom usavršavanju zaposlenih, ekološkim delovanjem, partnerstvom sa porodicom i lokalnom zajednicom, kao i brojnim aktivnostima u zajednici, radi promovisanja i zastupanja interesa delatnosti. Jasnom strategijom planiranja, vizijom i misijom, direktorka podržava zaposlene, vodi ih i podupire na putu građenja ekološkog programa u radu sa decom, što je dokumentovano i priručnikom „Naši koraci kroz ekologiju”, čiji je autor Vera Milanov sa saradnicima. Savet roditelja ističe da direktorka Predškolske ustanove „Lane” iz Grocke, svojom predanošću poslu i zalaganjem, doprinosi da vrtić bude mesto u kome deca vole da borave, jer ona nastoji da gradi pozitivnu klimu u kojoj se svi osećaju dobrodošlo, pošto se redovno uvažavaju različite potrebe porodica i dece.

 

Pavlina Radovanović, učenica 7. razreda, Osnovna škola ,,Dositej Obradović”, Orahovac

Za angažovanje u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i izuzetnu promociju srpske muzičke baštine Kosova i Metohije        

Pavlina, devojčica anđeoskog i snažnog glasa, interpretator je i promoter srpske muzičke baštine Kosova i Metohije. Dobitnica je Blagodarnice od Ruske pravoslavne crkve. Pavlina organizuje i realizuje humanitarne koncerte i novac donira bolesnoj deci, porodicama koje nemaju krov nad glavom, kao i manastirima na Kosovu i Metohiji, a deo novca opredeljuje i za fiskulturnu salu svoje škole. Snimila je i svoj prvi album sa Velikim narodnim orkestrom Radio televizije Vojvodina, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije, snimila je tri pesme, kao i spotove.

Uspešna je i kao pijanistkinja, a svoju neiscrpnu energiju ulaže i u fudbal.

 

Danilo Stamenković, učenik 8. razreda, Osnovna škola ,,Branko Radičević“, Vranje            

Za svestranost i osvojene nagrade iz oblasti prirodnih, društvenih nauka, umetnosti i sporta           

Danilo je poznat po svestranosti i brojnim talentima kojima se ističe. Osvojio je više od sedamdeset nagrada iz oblasti tehnike i tehnologije, hemije, fizike, srpskog jezika i književnosti, matematike, likovne kulture i sporta. Poseban talenat za pisanje potvrđen je prvim nagradama iz literarnog stvaralaštva. Dobitnik je, takođe, specijalne nagrade na likovnom konkursu, kao i na ekipnom takmičenju u košarci.

Danilo otkriva: „Šaljem poruku zemlji koju volim, da je biram za danas, za sutra, za uvek“ i nastavlja da niže nagrade.

 

Veljko Brajković, učenik 8. razreda, Osnovna škola ,,Dragojlo Dudić“, Beograd

Za ukupna postignuća u osnovnoj školi i uspeh na republičkim i međunarodnim takmičenjima

Veljko je tokom školovanja postigao izuzetne rezultate u oblasti geografije i tehnike i tehnologije, o čemu svedoče brojna prva mesta na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Osvajač je prvog mesta na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi; 1. i 2. mesta na republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije u šestom i sedmom razredu; 1. i 2. mesta na okružnom takmičenju iz tehnike i tehnologije u šestom i sedmom razredu, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskoj geografskoj olimpijadi. Za Svetosavsku nagradu Veljko je predložen od strane Učeničkog parlamenta Škole, što dokazuje da je Veljko i omiljen drug.

 

Osnovna škola „Svetozar Marković Toza“, Novi Sad         

Za postignute rezultate u pedagoškom liderstvu, otvorenost za inovacije u obrazovanju i višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

Osnovna škola „Svetozar Marković Toza” u Novom Sadu veliku pažnju posvećuje obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje, prateći potrebe društva i uključujući se u inovativne procese u obrazovanju. Posebnu pažnju Škola posvećuje timskom radu i kvalitetnoj saradnji sa porodicom i drugim institucijama, kao i podršci učenicima u brojnim takmičenjima, što je doprinelo osvajanju brojnih nagrada. O uspesima Škole svedoče brojna priznanja i nagrade koje je dobila, kao što su: Priznanje „dr Đorđe Natošević”, Povelja „Kapetan Miša Anastasijević”, zlatna medalja Novosadskog sajma za uspešno obrazovanje učenika, Oktobarska nagrada Novog Sada.

 

Leposava Petrović, diplomirani defektolog i direktorka Škole za oštećene sluhom-nagluve „Stefan Dečanski“, Beograd                

Za lidersko rukovođenje u oblasti inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja

Leposava Petrović je u svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri pokazala visok nivo znanja, odgovornosti, savesnosti, doslednosti i privrženosti zajednici, koju čine deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, stručnjaci i svi oni koji su spremni da se založe za bolje i kvalitetnije obrazovanje.

Sarađuje sa mnogim institucijama, ustanovama i udruženjima, koje doprinose boljem i sveobuhvatnijem tretmanu dece i osoba sa smetnjama u razvoju. Svesna značaja inkluzije, uključivala je redovne osnovne škole u programe i projekte svoje škole, organizovala obuke znakovnog jezika za učenike redovnih osnovnih škola i na taj način gradila veze među školama i učenicima, negujući odnose poštovanja i tolerancije. Kao član Upravnog odbora Zajednice škola za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Republike Srbije i Aktiva direktora opštine Savski venac,  potvrđuje svoju veliku angažovanost, kao i uvažavanje svojih kolega.

Za vreme njenog rukovođenja, Škola je dobila Svetosavsku nagradu, nagradu Društva defektologa Srbije i povelju Fonda „Profesor Miodrag V. Matić“ što je najveće priznanje u oblasti specijalne edukacije i rahabilitacije

 

Gorica Njegovanović, nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi „Mihajlo Pupin“, Beograd

Za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju delatnosti osnovnog obrazovanja i vaspitanja

Gorica Njegovanović je pionir nastave na daljinu u periodu vanrednog stanja. Postala je to svojim izuzetnim angažovanjem u snimanju časova, ali i pružanjem nesebične pomoći i podrške kolegama preko niza radionica, obuka, seminara i usavršavanja, posebno u oblasti koja je tek u razvoju ‒ digitalnoj pismenosti.

Realizator je i voditelj niza stručnih obuka nastavnika u oblasti obrazovanja, višegodišnji istraživač u međunarodnim istraživanjima, spoljni saradnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koordinator Erazmus+ projekata, autor udžbenika za predmet Digitalni svet, ugledni nastavnik Majkrosoft Srbije 2014, Scientix ambasador i ambasador Nedelje kodiranja za Srbiju, sekretar i član Upravnog odbora Društva učitelja Beograda.

Svojim radom je osnažila i svoje okruženje, višestruko unapredila kvalitet rada škole u kojoj radi, a posebno je doprinela razvoju pozitivne atmosfere u ustanovi i njenom ugledu u domaćim i međunarodnim okvirima.

 

Petra Spasojević, učenica 3. razreda, Muzička škola „Isidor Bajić“, Novi Sad       

Za vrhunske rezultate i brojne međunarodne nagrade u oblasti muzike 

Petra je dokaz Platonove izreke da „muzika daje dušu univerzumu, krila umu i mašti i život svemu“. Petra je kompozitorka i pijanistkinja, koja ima izvanredna postignuća na republičkim i međunarodnim takmičenjima, o čemu svedoče nagrade: trideset prvih, dve druge i jedna treća, laureatske, kao i specijalne nagrade. Dobitnica je i nagrada za autorsko delo. Dobitnik je, takođe, Povelje Carice Milice, nagrade „Svetislav Milić”, specijalne Vidovdanske nagrade, kao i Pokrajinske nagrade.

Urođena nadarenost i velika posvećenost omogućili su Petri da osvaja svet crnim i belim dirkama.

 

Mateja Vukelić, učenik 4. razreda Matematičke gimnazije, Beograd

Za postignute rezultate na međunarodnim olimpijadama u oblasti matematike i informatike 

Matejin izuzetan talenat za matematiku i informatiku višestruko je potvrđen na domaćim i međunarodnim takmičenjima tokom  srednjoškolskog školovanja.

Posebno je poznat po osvojenim medaljama na međunarodnim olimpijadama iz matematike i informatike, četiri srebrne i jedna bronzana, dok je kao učesnik na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi osvojio čak dve zlatne medalje.

 

Iva Ranđelović, učenica 3. razreda, Srednja škola, Nova Varoš 

Za izuzetan doprinos literarnom stvaralaštvu          

Ivini ostvareni rezultati ogledaju se u nagradama iz oblasti jezičke kulture, kao što su prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, prvo i dva treća mesta na međunarodnim literarnim konkursima. Treba naglasiti i Ivine uspehe iz oblasti prirodnih nauka – učešće na Republičkom takmičenju iz biologije i okružnom takmičenju iz matematike. Dobitnica je i nagrade Srpske akademije nauka i umetnosti. Odlikuju je skromnost i plemenitost, a vršnjaci je cene kao pouzdanu i osećajnu drugaricu.

 

Požarevačka gimnazija, Požarevac      

Za ukupan doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji

Požarevačka gimnazija je ove godine obeležila 160 godina postojanja. U njoj su sticali znanja priznati književnici, slikari, političari, naučnici, kao i mnogi drugi znameniti ljudi. Od 1889. godine, u Školi je osnovana đačka Literarna družina „Razvitak” a Narodni muzej u Požarevcu je nastao na temeljima muzeja Gimnazije. Škola upisuje učenike prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog smera i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Požarevačka gimnazija je poznata i po brojnim vannastavnim aktivnostima i projektima, među kojima treba posebno istaći košarkaški turnir koji se realizuje od 1964. godine. Ova gimnazija je prva institucija u Srbiji koja je 2008. godine obeležila Svetski dan filozofije i pokrenula Nacionalnu kvalifikaciju za Međunarodnu filozofsku olimpijadu, uvrštenu u Kalendar takmičenja i smotri učenika srednjih škola Ministarstva prosvete. Preko projekta „Izazov darovitosti“, škola pruža podršku učenicima koji pokazuju različite vrste darovitosti i podstiče njihov razvoj preko različitih aktivnosti. Od 2017. godine, Požarevačka gimnazija je u grupi 20 škola u okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“ u sastavu projekta Saveta Evrope. Škola je partner na ERASMUS + projektu Freedom 2 learn. Učenici postižu značajne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Gimnazija je nosilac brojnih priznanja i nagrada.

 

Milena Stamenić, nastavnica stručnih predmeta u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika, Šabac

Za izuzetno zalaganje i značajna postignuća u radu sa učenicima

Milena Stamenić je nastavnica stručnih predmeta u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Šapcu. U svom radu koristi savremene metodičke pristupe i nastavna sredstva. Njeni učenici su do sada osvojili trinaest republičkih nagrada na takmičenjima koja se nalaze u Kalendaru takmičenja i smotri učenika srednjih škola Ministarstva prosvete. Bila je i koordinator timova na takmičenju iz učeničkog preduzetništva. Kao mentor i osvajač nagrada učestvovala je na brojnim međunarodnim i nacionalnim manifestacijama i sajmovima. Učesnik je u svim Erazmus + projektima koje Škola realizuje, pa je na taj način ostvarila saradnju sa školama iz Francuske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Učestvovala je, takođe, u realizaciji Međunarodnog projekta pod nazivom „Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području” između Republike Srbije i Republike Hrvatske, u okviru kojeg je Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca, postala Centar za kompetencije u hortikulturi. Milena Stamenić, zajedno sa svojim učenicima, doprinosi radu školskog humanitarnog fonda „Školarac“.

 

Miloš Bjelanović, direktor, Zemunska gimnazija, Beograd           

Za posebno zalaganje i doprinos u domenu profesionalnog javnog delovanja, zastupanja i promovisanja delatnosti ustanove u domaćem i međunarodnom okviru

Miloš Bjelanović je nekadašnji učenik i nastavnik Zemunske gimnazije, a od 2010. godine i njen direktor – jedne od najvećih gimnazija u Republici Srbiji, koja ostvaruje izuzetne rezultate na polju obrazovanja i vaspitanja. Nakon 140 godina od izgradnje, u toku mandata Miloša Bjelanovića, urađena je potpuna rekonstrukcija, adaptacija i sanacija Zemunske gimnazije. Raznovrsna međunarodna saradnja sa velikim brojem gimnazija, doprinela je poboljšanju kulturno-prosvetnih veza Zemuna sa regionom i Evropom. Preko projekta Susreti gimnazija Evrope, ali i druge ERAZMUS+ projekte, gimnazija sarađuje i sa Srpskom gimnazijom ,,Nikola Tesla” iz Budimpešte. Kvalitet rada Miloša Bjelanovića potvrđen je brojnim nagradama. Dobitnik je Zahvalnice patrijarha srpskog gospodina Porfirija, Sretenjskog ordena drugog stepena, kojim ga je odlikovao predsednik Republike Srbije, Povelje za građanske zasluge sa medaljom, od Gradske opštine Zemun, Vukove povelje, od Vukovog pedagoškog sabora i drugih. Član je Upravnog odbora  Društva direktora Srbije.

 

Medicinski fakultet, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici          

Za učešće ustanove i zaposlenih u programima i projektima sa značajnim ostvarenim rezultatima i za uspešnu međunarodnu saradnju studenata i nastavnika

Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini postiže izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoju naučnih dostignuća u Republici Srbiji. U sastavu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici formirana je 2009. godine fantom sala, koja je potom prerasla u Centar za simulacionu medicinu, dodatno opremljen novom modernom opremom. Postojeća fantom sala za stomatologiju, tokom 2022. godine, opremljena je trima novim lutkama za edukaciju. Uz pomoć sopstvenih sredstava i sredstava Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Medicinski fakultet je, tokom 2022. godine, opremio novom opremom i Odsek stomatologije. Studentski parlament je više puta bio organizator humanitarnih akcija, sportskih i kulturnih dešavanja u gradu, kao i poseta manastirima Kosova i Metohije. Medicinski fakultet je partner na ERASMUS+ projektu pod nazivom „Problems”. Fakultet je učesnik Ceepus projekta.

 

Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu            

Za učešće ustanove i zaposlenih u programima i projektima sa značajnim ostvarenim rezultatima

Obrazovni i naučni rad na  Mašinskom fakultetu u Beogradu realizuje se na 25 katedri, a studije je do sada završilo 25.000 diplomiranih inženjera. Studijski planovi i programi prate tehnološki razvoj i zahteve tržišta, što se pokazuje i time da se na Fakultetu izučavaju napredne tehnologije – robotika, industrija 4.0, veštačka inteligencija, biomedicinsko inženjerstvo, obnovljivi izvori energije, e-mobilnost. 

Studenti ostvaruju međunarodne uspehe učešćem u projektima razvoja električnog trkačkog vozila, bespilotnih letilica, energetski efikasnih plovila, autonomnih robota i drugo. Bitno je napomenuti, takođe, da su brojne međunarodne kompanije, kao što su ZF, Rivian, Bosch, Brose i druge, prilikom odlučivanja o investiranju u našu zemlju, kao jedan od ključnih razloga navele upravo kvalitet obrazovanja i istraživačkog rada na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

 

Studentska konferencija univerziteta Srbije(SKONUS)            

Za obuhvat učeničke i studentske populacije u osmišljavanju i realizaciji kulturnih sadržaja i učešće u domaćim i međunarodnim projektima u obrazovanju

Promocija akademskih vrednosti preko niz projekata, tribina, humanitarnih akcija, dobrovoljnog davanja krvi, sportskih aktivnosti, zaštite životne sredine, radionica na Univerzitetima u Srbiji, učešća u realizaciji dva samita mladih iz Republike Srbije i regiona, sa preko 3000 učesnika, uspostavljanja više nego prijateljskih odnosa sa studentima, predstavnicima krovnih organizacija studenata iz regiona, samo su neke od aktivnosti SKONUS-a. Na predlog SKONUS-a, prvi put će biti obezbeđena budžetska mesta za MAS studente, upisane po afirmativnim merama strukovnih studija. U svom delovanju daju nemerljiv doprinos kontinuiranom i pravovremenom informisanju studenata o svim aktuelnim temama u oblasti obrazovanja, kao i afirmisanju vannastavnih, stručnih i naučnih rezultata i rada studenata preko programa podrške studentskim projektima, seminarima, konferencijama, organizovanju seminara za srednjoškolce, kako bi ih upoznali sa fakultetima i olakšali im izbor prilikom opredeljivanja za upis na studije.

SKONUS aktivno učestvuje u procesu akreditacija VŠU radom u komisijama za akreditaciju.

 

Prof. dr Petar M. Seferović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti     

Za posebno zalaganje i doprinos u domenu profesionalnog javnog delovanja, zastupanja i promovisanja delatnosti ustanove u domaćem i međunarodnom okviru

Prof. dr Petar M. Seferović je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – u penziji. Medicinski fakultet u Beogradu završio je kao jedan od najboljih studenata, a doktorirao je 1990. godine. Profesor Petar Seferović je bio glavni istraživač u 25 multicentričnih internacionalnih studija i nacionalni koordinator. Urednik je za jugoistočnu Evropu Evropskog kardiološkog časopisa, potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa, do 2020. godine, bio je predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, a do 2016. godine, načelnih Odeljenja za srčanu insuficijenciju Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije. Od 2011. do 2013. godine,  bio je direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, od 2009. do 2012. godine, pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije za obrazovno-nastavnu delatnost, do 2016. godine, šef Katedre interne medicine Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Komiteta za kardiomiopatije Evropske asocijacije za srčanu insuficijenciju.

Kao član organizacionog komiteta, profesor Seferović je učestvovao u velikim multicentričnim studijama u četiri značajna registra Evropskog udruženja kardiologa, bio rukovodilac pet naučnih projekata Ministarstva za nauku Republike Srbije, koordinator Tempus projekta od 2005. do 2008. godine, čiji je rezultat formiranje dve elektronske učionice u Beogradu i jedne u Nišu, nabavka savremenih nastavnih sredstava, udžbenika i edukativnog softvera i unapređivanje poslediplomske nastave kardiologije, endokrinologije, reumatologije i radiologije. Profesor Petar Seferović, takođe je član Borda Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, predsednik Republičke komisije za transplantaciju srca

 

Prof. dr Radovan Pejanović, redovni profesor, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Za posebno zalaganje i doprinos u domenu profesionalnog javnog delovanja, zastupanja i promovisanja delatnosti ustanove u domaćem i međunarodnom okviru, broj i kvalitet stručnih i naučnih radova objavljenih u časopisima i citiranost 

Profesor dr Radovan Pejanović objavio je preko 1.000 bibliografskih jedinica, među kojima su udžbenici, monografije, naučni i stručni radovi, projekti, recenzije, osvrti i intervjui. Njegova knjiga „Uvod u metodologiju ekonomskih nauka” proglašena knjigom godine za 2010. godinu. na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Dugogodišnji je glavni i odgovorni urednik časopisa Agroekonomika, predsednik izdavačkog saveta časopisa Ekonomika poljoprivrede, član redakcije nekoliko domaćih i međunarodnih časopisa. Bio je profesor na Pravnom fakultetu i Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dva puta je bio predsednik Naučnog društva agrarnih ekonomista Balkana. Redovni je član Naučnog društva ekonomista Srbije, Matice Srpske, član Antropološkog društva Srbije i nekoliko strukovnih akademija. Primljen je 2018. godine u Evropsko-mediteransku akademiju nauka i umetnosti EMAAS u Atini. Bio je član ekspertske komisije Vlade RS za realizaciju projekta Južni tok, član Saveta eksperata UNESKO katedre preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu. Dobitnik je većeg broja priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Novog Sada i Oktobarska nagrada grada Vrbasa

 

Prof. dr Olivera Stanojlović, redovni profesor, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu        

Za uspešnu primenu savremenih dostignuća, metoda i tehnologija u obrazovno-vaspitnom, odnosno obrazovno-naučnom i naučnoistraživačkom radu i za broj i kvalitet stručnih i naučnih radova objavljenih u časopisima

Prof. dr Olivera Stanojlović već trideset godina u značajnoj meri doprinosi razvoju i afirmaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rukovodilac je Laboratorije za neurofizijatriju, a od 2002. godine, u kontinuitetu je rukovodilac projekta resornog ministarstva u četiri projektna ciklusa, kao istraživač kategorije A1. Višegodišnji je saradnik na projektu Fonda za nauku SANU. Njena bibliografija ima preko 370 jedinica, 115 in extenso radova, od čega je 85 radova objavljeno u međunarodnim časopisima. Učestvovala je na međunarodnim i nacionalnim skupovima. Dobitnica je Godišnje nagrade Medicinskog fakulteta za izuzetne rezultate postignute u naučnom radu 2007. godine. Radi na obezbeđivanju i podizanju naučnog podmlatka, mentor je brojnih doktorskih i drugih završnih radova. Doprinela je i formiranju naučnog podmlatka na Fakultetu. Jedan je od osnivača smera doktorskih akademskih studija Fiziološke nauke ‒ program fiziologija spavanja i program neurofiziologija i dr. Kao šef Katedre za poslediplomsku nastavu, inovirala je i akreditovala specijalističke akademske studije iz Eksperimentalne fiziologije i Patološke fiziologije. Glavni i odgovorni urednik je časopisa Medicinska istraživanja.

 

Prof. dr Dragan Pamučar, vanredni profesor, Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Za uspešnu primenu savremenih dostignuća, metoda i tehnologija u obrazovno-vaspitnom, odnosno obrazovno-naučnom i naučnoistraživačkom radu i za broj i kvalitet stručnih i naučnih radova objavljenih u časopisima  

Profesor dr Dragan Pamučar bavi se istraživanjima vezanim za oblast veštačke inteligencije, matematičkih modela za donošenje odluka, neuro-fazi sistema, fazi skupova i dr.. Autor je preko 300 naučnih radova, publikovanih u naučnim časopisima sa recenzijom. Profesor Pamučar je prikazao nove matematičke modele za donošenje odluka, koje su unapredile oblast višekriterijumske optimizacije i višeatrbutivnog modelovanja odluka, a publikovani su u međunarodnim časopisima. Profesor Pamučar je, takođe, autor modela iz oblasti mekog računarstva i ideje o fazi grubih brojeva sa promenljivim intervalom otiska neizvesnosti. Autor je novog koncepta za tretiranje neizvesnosti  koji se bazira na fazi i neutrosoftik teorijama. Zbog svojih doprinosa u oblasti mekog računarstva i višeatrbutivnog modelovanja, uvršten je na Stanfordovu listu 2% najuticajnijih istraživača na svetu.

 

Akademik prof. dr Marko Bumbaširević, redovni profesor, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti

Za izuzetan doprinos i ostvarene rezultate u naučnom radu u oblasti medicine

Profesor emeritus, najcitiraniji ortopedski hirurg i traumatolog u istoriji srpske medicine i nalazi se na najnovijoj „Stanfordskoj listi”, među 2% naučnika u celom svetu. Osnivač je Srpske ortopedske i traumatološke  asocijacije (COTA), Srpskog udruženja za hirurgiju šake i Srpskog udruženja za rekonstruktivnu mikrohirurgiju. Član je i nacionalni delegat u Svetskom udruženju ortopedskih hirurga i reumatologa, član Internacionalnog hirurškog koledža, Internacionalnog mikrohiruškog udruženja, Internacionalnog udruženja za rekonstruktivnu hirurgiju, Američkog udruženja za rekonstruktivnu mikrohirurgiju, Američkog udruženja za hirurgiju perifernih nerava, Američke akademije ortopedskih hirurga, Srpskog lekarskog društva i Udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Srbije. Redovni član Akademije medicinskih nauka SLD. Počasni je član Udruženja ortopedskih hirurga i traumatologa Bugarske i Udruženja ortopedskih hirurga i traumatologa Makedonije. Uspostavio je saradnju sa Državnim univerzitetima u Hirosakiju i Kjotu (Japan), klinikom u Parizu i Univerzitetom u Larisi (Grčka). Redovni je član SANU-a od 2021. godine. Dobio je Medalju humanosti predsednika bivše Jugoslavije, zlatnu medalju za medicinu Predsednika Republike Srbije, kao i medalju Krst milosrđa od strane predsednika Bosne i Hercegovine.

 

Prof. dr Sefedin Šehović, redovni profesor Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača, Beograd, rukovdilac Nastavnog odeljenja u Novom Pazaru      

Za izuzetno zalaganje i značajna postignuća u radu sa decom, učenicima i studentima

Profesor Šehović je radio dvanaest godina kao školski pedagog i pet godina kao direktor osnovne škole. Po sticanju najviših akademskih zvanja, objavio je brojne radove, eseje, studije i monografije. Na Beogradskom univerzitetu izabran je za rad u Nastavnom odeljenju Učiteljskog fakulteta u Novom Pazaru. Tako je profesor Šehović postao veoma angažovan u oblasti obrazovanja učitelja na univerzitetskom nivou. Svojim predanim radom, kao pedagog, asistent, docent, vanredni profesor, redovni profesor i kao naučnik, profesor dr Sefedin Šehović je studije na Učiteljskom fakultetu, na području kojim se bavi, učinio privlačnim i uspešnim.

 

Prof. dr Miroslav Đorđević, redovni profesor, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu iredovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva

Za izuzetan doprinos i ostvarene rezultate u naučnom radu u oblasti medicinskih nauka

Profesor dr Miroslav Đorđević dobitnik je godišnje nagrade Medicinskog fakulteta u Beogradu za naučni doprinos u 2015. godini i dobitnik Nagrade grada Beograda u oblasti medicine za 2015. godinu. Ima specijalni Q-1 status SAD-a, koji mu je dodeljen kao osobi sa izuzetnim naučnim dostignućima u svetu. Imao je veći broj predavanja po pozivu na prestižnom univerzitetu Harvard u Bostonu. Uveo je i unapredio veliki broj  operativnih tehnika i modaliteta lečenja u oblasti urogenitalne hirurgije, koje su danas poznate i korišćene u celom svetu. Osnivač Beogradskog centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, gde veliki broj lekara iz celog sveta dolazi na edukaciju iz urogenitalne rekonstruktivne hirurgije. Osnivač je i član Centra za transrodnu medicinu i hirurgiju Mount Sinai, New York, redovni profesor urologije na Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York. Od 2019 do 2022. godine, bio je predsednik svetskog udruženja u oblasti urogenitalne i rekonstruktivne tehnologije (The Society of Genitourinary Reconstructive Surgeons). Rukovodilac je velikog broja međunarodnih projekata, u sklopu kojih je u Beogradu izvedena prva transplatacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja, transplatacija testisa kod jednojajčanih blizanaca. Autor je i koautor preko 114 radova, publikovanih u celini u međunarodnim časopisima.

 

Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd     

Za višedecenijski kvalitet u naučnoistraživačkomradu u oblasti međunarodne politike i razvoju privrede

Institut za međunarodnu politiku i privredu je sa svojih 75 godina postojanja, najstariji je državni institut u oblasti međunarodnih odnosa u Evropi. Institut je organizovao više od 600 naučnih skupova i objavio preko 700 monografija i zbornika radova o najvažnijim temama iz oblasti savremenih međunarodnih tokova i položaja naše zemlje u međunarodnim odnosima. Najvažnija delatnost Instituta jeste međunarodna saradnja. U arhivi Instituta nalazi se oko 100 sporazuma o međunarodnoj saradnji sa naučnim ustanovama na svim kontinentima. Institut je prvi regionalni centar, počev od 2017. godine, za sprovođenje naučnoistraživačkih projekata u formatu saradnje „17+” između Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Institut objavljuje četiri naučna časopisa i to: Međunarodni problemi (kategorija M24), The Reviev of International Affairs (kategorija M24), Međunarodna politika (kategorija M51) i Evropsko zakonodavstvo/European Union Legislation (kategorija M52). Institut je 2017. godine odlikovan Sretenjskim ordenom i jedina je ustanova iz oblasti društveno-humanističkih nauka, koja je dobila zahvalnicu Vlade Republike Srbije za doprinos efikasnoj borbi sa bolešću Covid 19.

 

Učenički centar Beograd

Za izuzetan doprinos u vaspitno-obrazovnom radu

 Učenički centar Beograd je najveća ustanova učeničkog standarda, sa pet radnih jedinica u Beogradu i jednom na Kopaoniku. Centar je savremena ustanova koja efikasnom organizacijom i visokim kvalitetom vaspitnog rada, stvara podsticajnu atmosferu za negovanje timskog rada i tolerancije. Posebnu pažnju posvećuje unapređivanju i jačanju kompetencija zaposlenih. Tokom godine, Učenički centar realizuje  veliki broj programa  kulturno-umetničkog sadržaja,  kojima se promovišu učenici iz umetničkih škola, kao i drugi talentovani učenici. Savremena učila i pristup učenju doprinose da u Centru ima 60% odličnih učenika, a 80% učenika učestvuje u radu jedne ili više sekcija, koje obuhvataju sportsko-rekreativne i kulturno-umetničke aktivnosti, što je doprinelo da budu osvojena najbolja mesta na republičkim domijadama – takmičenjima učenika iz 60 domova učenika na teritoriji Republike Srbije.

 

Društvo matematičara Srbije   

Za izuzetan doprinos ostvarivanju napretka u domenu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja stručnog kadra u obrazovanju        

Društvo matematičara Srbije, tokom poslednjih sedamdeset pet godina, značajno doprinosi unapređivanju statusa predmeta Matematika, kao i matematičara u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Na inicijativu Društva, formirana je Matematička gimnazija u Beogradu, kao i desetak odeljenja sa ovim specijalizovanim programom, širom Srbije. Društvo je član niza renomiranih institucija: Nacionalnog prosvetnog saveta, Međunarodne matematičke unije, Evropskog matematičkog društva. Stručno usavršavanje nastavnika matematike, aktivnost je po kojoj je Društvo prepoznatljivo. Radi unapređivanja kvaliteta nastave matematike i informatike u Srbiji, Društvo izdaje časopis „Matematika” (od 1952. godine). Posebno se ističe organizacija takmičenja mladih matematičara i informatičara za osnovce i srednjoškolce. Dovoljno je pomenuti samo jedan od projekata koji je nagrađen na svetskom takmičenju ‒ „Završni ispit – platforma za ravnopravno uključivanje učenika u obrazovni sistem“.   

 

Prof. dr Svetomir Bojanin, dečiji psihijatar          

Za izuzetan doprinos formalnom i neformalnom obrazovanju 

Prof. dr Svetomir Bojanin je naš poznati dečiji psihijatar, lekar i pisac za decu. Bavi se unapređivanjem sistema obrazovanja, inkluzivnim obrazovanjem, a fokus njegovog stručnog rada jeste ideja Škola po meri deteta. Stručna javnost ga poznaje i kao profesora koji je uveo predmet Neuropsihologija na Univerzitet u Beogradu. Najviše se bavio teškoćama u učenju kod dece. Uneo je čitav niz novina u oblast psihijatrije dece i mladih. Tokom rada u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, osnovao je dve nove organizacione jedinice za decu. Profesor Bojanin je godinama aktivan na polju humanitarnog rada i čovek je sa ogromnim iskustvom u pedagoško-psihološkoj teoriji i praksi. Autor je i koautor dva univerzitetska udžbenika i više stručnih monografija iz oblasti psihijatrije razvojnog doba.

 

Tanja Ranković, rukovoditeljka programa za obrazovanje UNICEF Srbija

Za afirmaciju obrazovanja na svim nivoima

U okviru svog rada u UNICEF -u Tanja Ranković je značajno doprinela uvođenju i promociji politika inkluzivnog obrazovanja u sistem obrazovanja u Republici Srbiji. Značajan deo svog profesionalnog angažovanja posvetila je jačanju institucionalnog okvira sistema obrazovanja. U okviru zajedničkih projekata UNICEF i Ministarstva prosvete, kao i UNICEF i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, gospođa Ranković je doprinela jačanju digitalnih kompetencija nastavnika i učenika, unapređivanjem nastavničkog obrazovnog portala u Zavodu, kao i uspostavljanjem modela za efikasno sprečavanje osipanja iz sistema obrazovanja. Podrška UNICEF učenju na daljinu ogleda se u osnivanju grupe digitalnih mentora, pružanju podrške nastavnicima tokom KOVID 19 krize, uspostavljanju repozitorijuma za nastavni proces i obukama nastavnika. Radom u UNICEF kancelariji u Beogradu, posvećena je dobrobiti dece, odnosno razumevanju značaja ustanova obrazovanja i vaspitanja, kao mesta koja treba da podrže socijalno i emocionalno učenje deteta.

 

Mirjana Dragaš, upravnica Zadužbine „Dositej Obradović”, Beograd

Za izuzetan doprinos negovanju maternjeg jezika, istorije, kulture i običaja 

Dugogodišnjim predanim radom, Mirjana Dragaš, kao upravnica Zadužbine „Dositej Obradović“, značajno doprinosi očuvanju Dositejevog nasleđa i rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu kod Temišvara. Zadužbina je postala najvažnija tačka okupljanja i čuvanja ideja našeg velikog prosvetitelja. Rad zadužbine postao je vidljiv širokoj javnosti preko okupljanja mladih, kao i po nagradi za mlade pisce „Dositejevo zlatno pero”. Zadužbina aktivno sarađuje sa Maticom srpskom, Institutom za književnost i umetnost, Srpskom akademijom nauka i umetnosti i drugim važnim institucijama. Veliki uspeh zadužbine je i obeležavanje Dositejevog dana u školama. Velikim zalaganjem Mirjane Dragaš i njenom dugogodišnjom upornošću, Zadužbina „Dositej Obradović” svrstana je u red institucija od posebnog nacionalnog značaja.

 

Miroslav Bogdanović, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji

Za izuzetno zalaganje i značajna postignuća u radu sa učenicima i trajni doprinos promociji svetosavskog duha

Miroslav Bogdanović je kao profesor srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj i Tehničkoj školi u Kruševcu vaspitavao preko 8000 učenika u svetosavskom duhu. Obnovio je proslavu Dana Svetog Save u Kruševcu. Autor je više od deset knjiga, među kojima treba pomenuti „Svetosavski deklamator”, kojim je pomogao učiteljima seoskih škola da promovišu svetosavlje. Prvu proslavu Dana Svetog Save u kruševačkim školama organizovao je upravo profesor Miroslav Bogdanović. Autor je i više televizijskih reportaža o razvoju Kruševca i hroničar je ovog kraja, čuvar od zaborava, prosvetitelj – zavičajac.

 

Leontina Pat, kompozitor, tekstopisac, dirigent i osnivač dečjeg hora „Čarolija” i programska direktorka Dečjeg kulturnog centra Beograd

Za doprinos formalnom i neformalnom obrazovanju

Leontina Pat, rođ. Vukomanović, vrhunski je muzički i dečiji pedagog, posvećena muzičkom vaspitanju dece. Kao pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra Beograd, doprinela je edukativnim programima za decu svih uzrasta. Aktivnom saradnjom sa ustanovama obrazovanja i vaspitanja unapređuje važnost muzike u detinjstvu. Radeći posvećeno sa decom i učenicima, Leontina Pat je postigla najviše domete u promociji pozitivnog ponašanja i umetničkog izražavanja mladih, kao i u afirmaciji kulture i povećanju kulturnog i umetničkog sadržaja za decu i mlade. 

 

Srpsko lekarsko društvo 

Za izuzetan doprinos unapređivanju obrazovanja i vaspitanja i učešće u programima i projektima sa značajnim ostvarenim rezultatima       

Ove godine obeležava se 150 godina postojanja Srpskog lekarskog društva (SLD), čiji se rad ogleda u kontinuiranom stručnom usavršavanju lekara putem održavanja stručnih sastanka, godišnjih skupova, osnivanjem specijalističkih sekcija (72), podružnica (82) i Akademije medicinskih nauka SLD, koji godišnje akredituju od 400-600 edukativnih programa. Samo tokom pandemije, SLD je akreditovalo 204 edukativna programa. Društvo je u 2022. godini izdalo 6 svezaka časopisa „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo”, 4 sveske časopisa „Stomatološki glasnik Srbije”, monumentalnu monografiju „150 godina Srpskog lekarskog društva”, više prevoda knjige Emeriha Lindenmajera iz 1876. godine „Srbija, njen razvoj i napredak u sanitetu sa napomenama o celokupnom sanitetskom stanju na orijentu”.

Društvo se bavi zdravstvenim prosvećivanjem srpskog naroda, počev od omladine pa do svih starosnih grupa. Zahvaljujući aktivnostima SLD, osnovana su dva najznačajnija fakulteta u oblasti medicinskih nauka u Srbiji ‒ Medicinski fakultet u Beogradu 1920. godine i Stomatološki fakultet u Beogradu 1948. godine.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete