U školama alarmantan nedostatak nastavnika pojedinih predmeta

Skoro svi nastavnici fizike u školama u Leskovcu otići će u penziju za dve-tri godine. Posle toga ovaj predmet neće imati ko da predaje. Nemački jezik već sada u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu nema ko da "drži".

U celoj Srbiji nedostaju nastavnici matematike, a u jednoj školi u Južnomoravskom regionu matematiku je predavao - sociolog. On je, da bi se dobro pripremio za čas i da se ne bi obrukao pred đacima, kod kuće učio lekcije i vredno ponavljao gradivo koje je kao đak "prošao" neku deceniju ranije. Još je teža situacija sa informatičarima, pa u školama kažu - ako se ovako nastavi, informatika kao predmet moraće da se ukine.

Ova iskustva prenose nam nastavnici iz škola širom Srbije, koji upozoravaju da je situacija sa predavačima nekih predmeta - alarmantna.

Preciznih podataka koliko će "deficitarnih" nastavnika u narednih pet ili 10 godina otići u penziju i koliko će ostati upražnjenih mesta koja neće imati ko da popuni - nema, ali ima slučajeva kada se kolege koje su otišle u penziju - vraćaju u škole.

Tako, u Subotici u pomoć zovu nastavnike koji su u penziji i studente koji nisu još završili.

- Kod nas na severu prosvetni sistem na plećima drže penzioneri i studenti - kažu u Severnobačkom okrugu. 

Njihove kolege u Braničevskom okrugu ni na ovaj način ne mogu da reše problem, jer svi koji bi mogli da rade u prosveti odlaze - na kopove Hidroelektrane Kostolac.

- Stručne predmete nema ko da predaje, u Tehničkoj školi u Kostolcu nedostaju inženjeri mašinstva, elektrotehnike, tehnolozi... u Požarevcu fali saobraćajnih inženjera - kaže nam Margita Petković, predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije za ovaj okrug. Ona ističe da problema imaju i sa pomoćnim nastavnicima, koji su završili višu školu a koji predaju praksu đacima. I oni odlaze na kopove. Tamo je, pojašnjava naša sagovornica, duplo veća plata, u školi - oko 70.000, a na kopovima više od 120.000. 

Iako je situacija u većim gradovima nešto bolja, i u školama u Beogradu tvrde da i oni muku muče da nađu nastavnike matematike, fizike, informatike, nemačkog jezika...

Da se spisak "nedostajućih" nastavnika širi pokazuje i podatak iz jedne prestoničke srednje muzičke škole, gde ne mogu da nađu zamenu za nastavnika filozofije koji je otišao na bolovanje.

Ima nastavnika, nema dece

NAŠI sagovornici iz prosvetnih sindikata ukazuju na situaciju u Novom Pazaru, gde nastavnika ima dovoljno, pošto tamo postoje dva univerziteta na kojima se školuje nastavni kadar, ali - nema dece.

- Problem je što se brojne porodice iseljavaju u Nemačku - upozoravaju naši sagovornici. - Ovde se, inače, rađa više dece, porodice u proseku imaju više od troje dece.

Iako u obrazovnim ustanovama skoro uspaničeno upozoravaju da uskoro neće imati ko da predaje, u Ministarstvu prosvete - ćute.

Poslednji zvanični "spisak" nestručnih kadrova datira iz 2018. godine, kada je matematiku u školama predavalo 457 ljudi koji nemaju adekvatnu stručnost za to, a fiziku njih 239.

Takođe, informatiku je predavalo 109, nemački 133 i engleski 48 nastavnika koji nisu imali potrebno obrazovanje propisano pravilnicima Ministarstva prosvete. 

Za pet godina, koliko je prošlo od vremena kada su dati ovi podaci, stanje se verovatno samo pogoršalo.

Da se stvari u budućnosti neće popraviti, nagoveštava i činjenica da je na nastavničkim smerovima na fakultetima iz godine u godinu sve manje studenata. Tako je na beogradskom Fizičkom fakultetu prošle godine upisano samo osam budućnih profesora fizike, a u Novom Sadu - jedan. Na Hemijskom fakultetu bilo je šest brucoša, a u Novom Sadu dva.

Opšte je poznato da nastavničke smerove za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu upisuje vrlo malo studenata. A na Filozofskom fakultetu su primetili da ja smanjeno interesovanje za istoriju, pa je ove godine popunjena samo polovina mesta.

 

Izvor: novosti.rs