Škola nije sve u životu

Deca kojima roditelji svakodnevno drže lekciju da je škola važnija od svega, uglavnom ne uspevaju da ovladaju socijalnim veštinama i zaostaju za vršnjacima u emocionalnoj inteligenciji.

Deca kojima roditelji svakodnevno drže lekciju da je škola važnija od svega, uglavnom ne uspevaju da ovladaju socijalnim veštinama i zaostaju za vršnjacima u emocionalnoj inteligenciji. To je pokazalo istraživanje nemačkih pedagoga, koji su želeli da otkriju šta se dešava sa mališanima koje su naučeni da je uspeh u školi ispred svakog drugog. 

- Fokus na ocenama i savladavanju gradiva je pozitivan, ali ne sme da bude jedina stvar o kojoj mame i tate pričaju sa decom - kaže dr Robert Klaus. - Ambiciozni roditelji zaboravljaju da škola nije mesto u kojem se samo uče matematičke i istorijske zakonitosti, nego i životne. Poželjno je da svakog dana, osim o peticama i takmičenjima, sa decom razgovaraju na temu drugarstva, simpatija, odnosa prema nastavnicima, obrocima koje jedu na odmoru, modi, muzici, filmu... 

Studija je pokazala da izostanak roditeljske brige i interesovanja o drugim aspektima školovanja, od dece pravi dobre đake, ali loše prijatelje i partnere, koji u svakodnevnim stvarima ne znaju da se snađu.

 

Izvor: novosti.rs