Previše vremena sa decom je loše i za njih i za roditelje

Roditelji uživaju u vremenu provedenom sa svojom decom. Ali u tome mogu i preterati, što može biti nezdravo i za njih i za decu. Kako pronaći dobru ravnotežu?

Ne postoji satnica definisana kao “previše zajedničkog vremena”, ali posmatrajte vašu rutinu. Jeste li uz decu po ceo dan? Ili ste im blizu tokom celog radnog vremena? Da li se oslanjaju na vas u apsolutno svemu, uključujući i zabavu? Ako je tako, pre ili kasnije ćete pregoreti.

“Pregorevanje je kada se osećate poraženim i neispunjenim u isto vreme. Posmatrajte širu sliku i unesite neke promene”, objašnjava doktorka i stručnjak za roditeljstvo iz Pitsburga Debora Gilboa.

“Morate se osećati srećno zbog roditeljstva, osećati da je roditeljstvo nešto što želite i da radite dobar posao”, objašnjava profesor psihologije na floridskom Univerzitetu Atlantik.

Ako osećate da vam je previše, stručnjaci za vas imaju nekoliko saveta:

Promenite strukturu druženja – Prepustite deci neke aktivnosti koje će raditi samostalno. Postaće nezavisniji, čak i ako rade samostalne aktivnosti u vašoj blizini. Čitajte knjigu ili radite nešto po kući dok dete samo crta ili boji.

Postavite granice – Ako vam dete ide kasno na spavanje, naravno da nemate vremena za sebe. Postepeno pomerite njegov odlazak na spavanje kako biste uveče mogli da na miru provedete još dva sata s partnerom ili radeći nešto u čemu uživate.

Manje se igrajte se decom – Roditelji koji dnevno provode sate u igri s decom imaju problem sa prestankom takve prakse. Odaberite neku igru koju ćete igrati zajedno, a ostale im prepustite.

Fokusirajte se na porodične trenutke – Produbite povezanost s porodicom planiranjem zajedničkih aktivnosti, kao što su večere, igre, odlasci u park i slično. Tokom tog vremena se zaista povezujte i razgovarajte, umesto da po ceo dan provodite sa decom u površnom druženju.

Odredite vreme za sebe i vreme za odrasle – Druženje s odraslima ili izlazak “za odrasle” u muzej, pozorište, bioskop ili piće s prijateljima pomoći će vam da pronađete identitet izgubljen sa decom. Decu ostavite na čuvanju kod dadilje, roditelja ili prijatelja u koje imate poverenje i zaboravite na osećaj krivice zbog toga.

 

Izvor: detinjarije.com