Održan prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o izmenama i dopunama šest prosvetnih zakona

Ministar prosvete Branko Ružić predstavio je na javnoj raspravi u Novom Sadu predložene izmene i dopune šest zakona iz oblasti prosvete.

Reč je o Nacrtima zakona za izmenu i dopunu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o osnovnom obrazovanju,  o srednjem obrazovanju,  o visokom obrazovanju, o udžbenicima i o Nacionalnom okviru kvalifikacija.

Na javnoj raspravi u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, Ružić je precizirao da su izmene i dopune zakona bile neophodne kako bi se zakonske odredbe  uskladile sa potrebama sistema, novim trendovima i merama utvrđenim strateškim dokumentima.

„Želimo da stvorimo sistem u kojem će sva deca, bez obzira na uzrast, nacionalnu pripadnost ili nadarenost dobiti sve što im je potrebno kako bi bila srećna, bezbedna i uspešna“, rekao je ministar.

Obrazlažući izmene i dopune krovnog zakona – Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, Ružić je naveo da  je cilj da se ovim izmenama i dopunama omogući, pre svega, još efikasnija prevencija nasilja u školama.

Predloženo je da ocena iz vladanja bude jedna od mera koja se izriče učenicima i da time ima veću težinu.

„U skladu sa zaključcima Radne grupe za prevenciju nasilja predloženo je da se vladanje učenika od 5. do 8. razreda ocenjuje brojčano i da ta ocena ulazi u prosek“, objasnio je ministar.

On je podsetio da je u praksi do sada zapaženo da se učenik protiv koga je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak posle sedam dana ispiše iz jedne i upiše u drugu školu i na taj način izbegne posledice zbog učinjenog.

„Zbog toga se predlaže da učenik ne može da se odmah ispiše iz škole do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka“, rekao je Ružić.

„Aktivnosti iz oblasti prevencije i sprečavanja nasilja regulisali smo i u zakonima o osnovnom i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i različitim pravilnicima i uredbama, što smo pripremili i uradili. Radi se i analiza stanja finansijskih efekata kako bismo povećali broj stručnih saradnika u osnovnoj i srednjoj školi, kao i za uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata odeljenskih starešina“, rekao je ministar. 

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ministar je kazao da se one odnose  i na  rešenja u vezi školskog programa, posebno, na srpski kao strani jezik i organizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

Prema njegovim rečima, izmene Zakona o srednjem obrazovanju, između ostalog tiču se i odredbe kojom se propisuje program za polaganje opšte mature i prava koja taj program daje.

Osvrćući se na izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ministar je rekao da se one, pre svega, odnose na upis na fakultete kroz program državne mature.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, između ostalog, predviđa izradu nacionalne čitanke, koja će obuhvati sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Ružić je naveo da je njima definisan broj članova Saveta NOKS-a, nadležnost Agencije za kvalifikacije da prati implementaciju primene standarda karijernog vođenja i savetovanja za šta do sada nijedna institucija nije bila zadužena.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete