Šantićev festival djece pjesnika

U Mostaru je održan trodnevni 10. jubilarni Šantićev festival djece pjesnika namijenjen učenicima osnovnoškolskog uzrasta iz cijelog regiona.

Festival je otvoren školskim časom o životu i radu, te specifičnosti poezije Alekse Šantića, kao i njegovom značaju za kulturni i književni život Mostara. Druženje se nastavilo izložbom fotografija sa svih prethodnih festivala, a potom je upriličeno pjesničko veče u prekrasnom ambijentu bašte Ćorovića kuće u kojoj je Šantić proveo posljednje dane svoga života. 

Upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na grobu Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, a zatim zajedničko druženje i čitanje poezije u sklopu tradicionalnog recitala u Šantićevom parku. Finalisti i njihovi mentori imali su priliku prisustvovati dokumentarnoj izložbi Svetozar Ćorović u zbirci muzeja Hercegovine, u prostoru Ćorovića kuće. 

Na finalnoj večeri nagrađeni su učesnici i njihovi mentori. 

Ove godine za finaliste od prvog do četvrtog razreda dodijeljena je nagrada „Andrea Šofranac”, u znak sjećanja na djevojčicu koja je nastupala na Šantićevom festivalu djece pjesnika, a koja je poginula od posljedica saobraćajne nesreće u Crnoj Gori.

Od preko 2.000 pristiglih pjesama, nagrađeni su pjesnici – u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola: 1. Adi Kolar (Sarajevo), 2. Martina Vujisić (Podgorica), 3. Jovan Lukić (Kikinda), a u kategoriji od petog do devetog razreda osnovnih škola: 1. Samra Karadža (Mostar), 2. Dunja Dašić (Beograd), 3. Gabrijela Spahić (Tuzla). 

Festivalski Grand Prix osvojila je Elena Majstorović (Beograd) koja ima pet nastupa i brojne nagrade na ovom festivalu. Mentorsku podršku Eleni i drugonagrađenoj Dunji pružila je profesorka književnosti Aleksandra Drakulić iz Osnovne škole „Nikola Tesla” iz Beograda.

Školski čas i predavanja o Aleksi Šantiću za djecu iz regiona održao je Mili Hilmo Selimotić, profesor književnosti i pisac.

Inspirisani Šantićevom poezijom, ljepotama Mostara i Starog mosta, divnom druženjem i saradnjom, ovaj festival je Podsjetnik na ljubav – baš kako je Aleksinu poeziju nazvao još jedan mostarski književnik Mišo Marić. 

Nestrpljivo čekamo neke nove susrete i uživanje u pisanoj riječi.

 

Autor: Mili Hilmo Selimotić