Podučavajući druge učimo i sami

Naučni tim iz Vlasotinca na Festivalu nauke 2023. godine

Tokom proteklih petnaest godina Festival nauke postao je najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj festivala je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Ovogodišnji Festival nauke posvećen je prvenstveno negovanju empatije, zajedništva i pružanju podrške najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicima i obrazovnom sistemu. Većina najavljenih programskih celina realizovana je u punom kapacitetu, sa više od 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije.

U Ekspertinejdžer zoni, mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke, predstavili su svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti kroz niz naučnih izazova. Kvalitetom svojih autorskih radova, postavkom „Tolstojevi kosači” i naučnim filmom „Fizika kao bajka” DDD tim iz Vlasotinca se i ovaj put našao među najboljim naučno-obrazovnim institucijama u Srbiji. Tim je sastavljen od učenika i nastavnika OŠ „Siniša Janić” i OŠ „8. oktobar” iz Vlasotinca, a pridružili su se i talentovani učenici iz Naučnog kluba iz Leskovca.

Predstavljene su zanimljive pojedinosti o Tolstoju – da je govorio 14 jezika, među kojima i srpski, i predavao tri potpuno različita predmeta: matematiku, fiziku i istoriju. „Čovek je kao razlomak, čiji je brojilac ono što on jeste, a imenilac ono što misli o sebi. Što je imenilac veći, razlomak mora biti manji”, govorio je Tolstoj. Napisao je i svoju originalnu „Aritmetiku”, a svojim gostima često je postavljao razne interesantne zadatke, što je bio moto našeg rada.

Posetili su nas prijatelji iz Naučnog odeljenja Ruskog doma koji su nam pružili podršku u pripremi postavke. Učenici su dobili poklone, a nama je uručen katalog marki posvećen ovom velikanu sa originalnim potpisom jedinog živog Tolstojevog potomka. I mi smo uzvratili slikom sa prepoznatljivim motivom našeg grada. Dogovorena je i dalja saradnja.

Naša priča o matematici – „Tolstojevi kosači” – privukla je i naučnike iz Matematičkog instituta SANU iz Beograda. Dobili smo ponudu da postavku predstavimo u njihovoj organizaciji kroz radionice. Veoma nas je obradovala i poseta Jovana Aleksića, astrofizičara i popularizatora nauke iz astronomskog društva „Ruđer Bošković” iz Beograda. Jovan nas je iznenadio lepim poklonima, časopisima „Vasione”. Lepo smo se družili i sa prvim komšijama, učenicima i nastavnicima iz Ruskog Krstura, našim starim prijateljima. Mogli bismo da nastavimo, ali ovo je samo prikaz, pa smo morali da napravimo izbor... Izvinjavamo se što nisu svi pomenuti. Nadamo se da se neće ljutiti i da nam neće zameriti. 

Posebnu pažnju posetilaca privukao je i naš film „Fizika kao bajka”. Film je rađen u saradnji sa naučnim klubovima iz Leskovca i Kragujevca, a podržan je na javnom pozivu Centra za promociju nauke iz Beograda. Veliko zadovoljstvo bilo je videti na našem štandu aktere ovog filma, i naravno princezu.

Naša postavka privukla je i pažnju RTS-a, a prilog je prikazan u Hronici festivala. Drugi festivalski dan na Beogradskom sajmu završen je svečanim proglašenjem novih ambasadora nauke. Ovo priznanje, ustanovljeno 2018. godine, Festival nauke dodeljuje učesnicima koji su se istakli svojim radom na polju nauke i koji, iz godine u godinu,festivalsku publiku iznenađuju zanimljivim postavkama i neobičnim izumima. Naučna priznanja budućim ambasadorima uručila je Ivona Ivošević, kordinatorka Ekspertinejdžer zone.

Počasna priznanja ove godine dobili su učenici sledećih škola: Matematička gimnazija Beograd; OŠ „Siniša Janić” i OŠ „8. oktobar”, Vlasotince; SŠ „Kosta Cukić”, Beograd; Gimnazija „Svetozar Marković”, Novi Sad; Gimnazija „Sveti Sava”, Požega; OŠ „Dule Karaklajić”, Lazarevac; OŠ „Svetozar Miletić”, Zemun; Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak”, Ruski Krstur i Prva beogradska gimnazija.

Priznanje „Ambasador nauke” pripalo je i školama „Siniša Janić” i „8. oktobar” iz Vlasotinca, i naravno nastavnicima koji su zaslužni za ovaj uspeh, a to su Dušan Valčić, Slaviša Šušulić i Dragan Golubović. Škola „8. oktobar” je jedina osnovna škola u Srbiji koja ovo priznanje dobija treći put.

Svima koji su pomogli naše predstavljanje na šesnaestom međunarodnom Festivalu nauke u Beogradu najtoplije zahvaljujemo, a mi smo se potrudili da na najbolji način reprezentujemo naše škole i naš grad. I da završimo ovu lepu priču tekstom sa priznanja za izuzetan doprinos vršnjačkoj edukaciji i promociji nauke i tehnologije – Docendo discimus (Podučavajući druge učimo i sami).

 

Autor: Dragan Golubović, nastavnik fizike