10 saveta za roditelje nesamostalne dece

Mnogi roditelji otklanjaju svojoj deci i najmanju prepreku s puta i žele da ih sačuvaju od stvarnog života. Nesebično ih oslobađaju svakog tereta, trče da im ispune svaku želju, rešavaju sve probleme umesto njih.

Lepo je kad ste nekom neophodni, ali i veoma iscrpljujuće. Roditelji su stalno premoreni a deca su i pored toga nezadovoljna, mrzovoljna i nezasita u svojim zahtevima. Naravno, potpuno su nesamostalna i jednog dana kad roditelji više ne budu mogli sve da čine umesto njih, uslediće sudar sa stvarnošću, uzrok prave epidemije depresije kod mladih. Da li im zaista želimo tako nešto?

Ako “okrenete ćurak” i rešite da ih podstičete da budu nezavisni, naučiće da misle svojom glavom, da se oslanjaju na sebe i donose odluke. Steći će odgovornost i slobodu.

U različitim fazama odrastanja samostalnost kod dece se podstiče na različite načine, i evo nekoliko primera kako roditelji mogu da doprinesu blagovremenom osamostaljivanju dece:

Podelite breme

Prebacite na decu neke od odluka pa ćete se em vi osećati rasterećeno, em će dete da se oseti važnije, kao neko ko doprinosti porodici time što je, na primer, samo odlučilo šta će biti za večeru.

Deca vole da pomažu. Zamolite za pomoć pri pranju sudova, razbijanju jaja, pomeranju nameštaja… Kako rastu, uvek ih molite da vam pomognu oko stvari koje su tik iznad njihovog razvojnog nivoa. Tako će uvek imati izazove.

Dajte im nož

Stručnjaci smatraju da odlaganje upoznavanja dece sa alatima remeti njihov prirodan razvoj i guši radoznalost. Isto kao kad se navikavanje na nošu odlaže do polaska u školu, kaže Elizabet Norman, direktorka u Brikston Montesori školi iz Čikaga: “Bespotrebno stvarate zavisnost. Zašto biste to činili detetu?”

Pustite ih da se dosađuju

Ostavite detetu dovoljno vremena da može i da se dosađuje. Podstičite njegova interesovanja, naravno, ali neka uvek ima vremena i za igru i dosadu – a kad se na dosadu požali, nemojte mu vi uvek nalaziti zanimaciju, već ga podstaknite da je nađe samo. Ako dete uči od malih nogu da može biti srećno samo, igrajući se, čitajući i razmišljajući, ono ima jednu od najvrednijih veština koja postoji.

Ne radite njihove domaće zadatke

Kada roditelji preuzmu brigu o školskim obavezama deteta, oni ga uče da te probleme treba rešavaju roditelji, pa smanje svoj trud. Tako u školi ne pokušavaju da shvate gradivo, očekujući da će im to posle objašnjavati roditelji, puštaju da im se skupljaju loše ocene – skrivajući ih da ne bi bilo prigovaranja, prave se da razumeju i ono što ne razumeju da ne bi bilo kritikovanja i savetovanja. Nemojte im ni donositi u školu zaboravljeni pribor i spašavati ih od posledica zaboravnosti.

Očekujte urednost

Naučite dete da je pospremanje neodvojivi deo igre ili neke druge aktivnosti. Kada mu date kocke, na primer, kažite: „Sada ćemo slagati kockice, a posle ćemo da ih pokupimo i vratimo na mesto“. Uvek unapred pripremite dete za manje prijatne aktivnosti i ono će ih vremenom prihvatiti kao deo „paketa“. Budite dosledni i nemojte ići za detetom i pospremati zato što vam je u datom trenutku tako lakše nego da se ubeđujete.

Dozvolite im opasnu igru

Kada rade opasne stvari, deca “doziraju” sebe količinama straha koje mogu da podnesu, učeći kako da s njim izlaze na kraj. “Rizik svuda postoji, čak iako se samo šetate ulicom. Ukoliko učite decu da izbegavaju rizik, potpuno ćete ih onesposobiti. Treba ih učiti kako da rade nešto opasno, ali na bezbedan način”, kaže Ber Grils, zvezda emisije o preživljavanju u divljini.

Naučite ih kako se nalaze informacije

Medijska pismenost je neophodna deci u eri informacije. Nije lako snaći se na internetu gde činjenice i laži, stoje jedno pored drugog a propaganda se maskira u “objektivnost”. Poučite ih kako da otkriju koji su pouzdani izvori informacija, i kako da ih racionalno koriste.

Naučite ih da kuvaju

Pomaganje u pripremi obroka povećava samopouzdanje dece i stvara osećaj ponosa. Veoma je bitno da, gde god da se nađu u belom svetu, budu spremni i obučeni da sebi spreme zdrave obroke a ne da posežu za brzom hranom i konzervama. Od malena ih tereba uključiti, za početak u sporedne radove kao što su pranje salate, ljuštenje krompira, seckanje povrća, a vremenom i u samo kuvanje.

Učite ih gajenju hrane

Nije važno da li će to biti saksijski vrt na balkonu ili prava bašta. Važno je krenuti, naučiti ih, pokazati im. Rezultat će biti dragocen, vaše dete će znati put koji hrana prolazi do vašeg stola. Zabaviće se dok gaji kulture za koje imate prostora i za koje ste spremni, ali će razviti i svest – poljoprivrednu, zdravstvenu, kulinarsku i ekološku.

Razvijajte veštinu raspolaganja novcem

Veoma je važno naučiti decu da raspolažu sa novcem i da odrede prioritete. Način na koji će to vama poći za rukom nije važan, svaki roditelj nađe svoj model. Roditelji vrlo često prezaju da kažu svom detetu da nešto ne mogu da im priušte, ali time im samo čine medveđu uslugu i navikavaju ih da sve što požele može i mora biti njihovo.

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com