Didaktičke kutije za izvođenje ogleda

Često čujemo da u školama nemaju vremena za oglede, ni pribor, ni hemikalije za njihovo izvođenje. Zato smo vam pripremili ideje za materijal i izvođenje ogleda koje možete potražiti kod kuće, u svojoj kuhinji.

Izdavačka kuća BIGZ školstvo vam predstavlja OGLEDE – kutije sa priborom i predlozima ogleda za istraživanje prirodnih pojava i sveta oko nas. Često čujemo da u školama nemaju vremena za oglede, ni pribor, ni hemikalije za njihovo izvođenje. Zato smo vam pripremili ideje za materijal i izvođenje ogleda koje možete potražiti kod kuće, u svojoj kuhinji. 

Ostavite na časak svoje mobilne telefone, televiziju i upustite se u zabavu i eksperimentisanje! Sami ili u društvu, kreativno se zabavite i istovremeno nešto naučite. Tako ćete razvijati sposobnost i naviku eksperimentisanja, uočavanja promena i donošenja zaključaka, što je veoma važno za „vežbanje” vaših moždanih vijugica.

Dajemo vam primer izvođenja jednog ogleda koji se nalazi u radnim listovima, kao i neke od tema koje vam predlažemo, a vi budite radoznali i kreativni, pa osmislite i neke nove oglede.

PREDLOG OGLEDA

JABUKA NA DIJETI 

Odavno je poznato da jabuke treba svakodnevno jesti. Jedna jabuka na dan smanjuje rizik od mnogih bolesti. Takođe, zna se da jabuke ne treba ljuštiti, jer se u ljusci nalazi veća količina biljnih vlakana, a neposredno ispod nje vitamini C, A i K, kao i određena količina kalijuma. Sve te supstance su neophodne za normalno funkcionisanje našeg organizma. Od osušenih ljuski jabuka može se napraviti čaj koji ima lekovito dejstvo. Umesto ljuštenja, jabuke treba dobro oprati vodom! Ljuska jabuke naziva se plodov omotač.

MATERIJAL I PRIBOR ZA RAD

dve jabuke, nož za ljuštenje jabuka, precizna vaga, Petrijeve šolje

ZADATAK 1

Istraži ulogu plodovog omotača.

POSTUPAK

Jednu jabuku pažljivo oljušti, a drugu ćeš koristiti sa plodovim omotačem.

Obe jabuke izmeri, zabeleži vrednosti, a zatim ih stavi u Petrijeve šolje i ostavi u prostoriji 3–4 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga obe jabuke izmeri i uporedi sa prvobitnim vrednostima. Šta zaključuješ? Zašto je došlo do promene u težini?

ZADATAK 2

Uradi isti ogled sa drugim biljkama, na primer sa bananom, dunjom, kivijem... Izračunaj koliko je svaka vrsta oljuštenog voća izgubila na masi u procentima. Šta možeš zaključiti, koja je uloga plodovog omotača?

ZADATAK 3

Zašto se jabuke sijaju? Poznato ti je da jabuke koje kupujemo tokom zime izgledaju jako lepo, sijaju se. To je zbog tankog sloja voska kojim ih neki proizvođači prskaju. Zašto koriste baš vosak? Šta se time postiže?

Kutije sa priborom i predlozima ogleda sadrže još mnoge zanimljive teme za eksperimentisanje, a mi vam navodimo neke od njih.

  • Glista atletičarka
  • Čija je dlaka
  • Rastvori i rastvorljivost – hemijski koktel
  • Crveni kupus kao indikator
  • Istraživanje ravnoteže tela
  • Istraživanje svetlosnih pojava

Pozivamo vas u čarobni svet eksperimentisanja i novih saznanja!

Kutije sa priborom i predlozima ogleda možete poručiti na sajtu BIGZ školstva i započeti vaše kreativne aktivnosti:

https://www.bigzskolstvo.rs/proizvod/ogledi-biologija/

https://www.bigzskolstvo.rs/proizvod/ogledi-fizika/

https://www.bigzskolstvo.rs/proizvod/ogledi-hemija/

 

Izvor: BIGZ školstvo