Kviz znanja o srpskim novovekovnim vladarkama

Predstavljamo vam knjigu „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” autora Uroša Milivojevića u izdanju BIGZ školstva.

Knjiga sadrži biografije osam žena – vladarki iz srpskih novovekovnih vladarskih porodica Karađorđević i Obrenović. Namenjena je, pre svega, odraslim čitaocima, ali je mogu čitati i učenici od 5. do 8. razreda, posebno oni koji vole istoriju i žele da saznaju više o prošlosti Srbije u 19. i prvoj polovini 20. veka, jer je napisana lepim i jednostavnim stilom. 

U knjizi „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” nalaze se opisi života voždovice Jelene (žene vožda Karađorđa), kneginje Ljubice (žene kneza Miloša Obrenovića), kneginje Perside (žene kneza Aleksandra Karađorđevića), kneginje Julije (žene kneza Mihaila Obrenovića), kneginje i kraljice Natalije (žene kneza i kralja Milana Obrenovića), kraljice Drage (žene kralja Aleksandra Obrenovića), kraljiceMarije (žene kralja Aleksandra Karađorđevića) i kraljice Aleksandre (žene kralja Petra II Karađorđevića). Sve biografije prate i odabrani, zanimljivi odlomci iz istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja. 

U knjizi možete saznati mnoge važne činjenice iz naše istorije, ali i brojne manje poznate zanimljivosti, kao što je ona da je kraljica Marija Karađorđević bila strastvena ljubiteljka vožnje i automobila ili ona da kraljica Aleksandra Karađorđević nikada nije kročila na tlo zemlje čija je bila kraljica.

Da bismo vas zainteresovali da pročitate ovu knjigu, ali i da biste naučili nešto novo o našoj prošlosti i usput se zabavili, pripremili smo za vas mali kviz znanja o srpskim novovekovnim vladarkama. 

 

1) Kako se naziva zgrada u centru Beograda, u blizini Kalemegdana, koja nosi ime po srpskoj vladarki iz 19. veka?

a) Dvor kneginje Perside         b) Muzej kraljice Natalije        c) Konak kneginje Ljubice

 

2) Koja je srpska i jugoslovenska vladarka bila grčkog porekla? 

a) kraljica Aleksandra             b) kraljica Draga          c) kneginja Julija 

 

3) Koja je srpska vladarka poticala iz poznate ustaničke porodice Nenadović? 

a) kneginja Persida     b) voždovica Jelena                 c) kneginja Julija

 

4) Koja je srpska vladarka ubijena u događuju poznatom kao Majski prevrat 1903. godine? 

a) kraljica Natalija       b) kraljica Draga          c) kraljica Marija

 

5) Koja je srpska i jugoslovenska vladarka imala tri sina – Petra, Andreja i Tomislava? 

a) kraljica Draga          b) kraljica Aleksandra             c) kraljica Marija 

 

Knjigu „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” možete poručiti na sajtu BIGZ knjižare i saznati da li ste tačno odgovorili na pitanja iz kviza: 

https://bigzknjizara.rs/pocetna/drustvene-nauke/istorija/supruge-srpskih-vladara-iz-dinastija-karadjordjevic-i-obrenovic/

Odlomak iz knjige možete pogledati na sledećem sajtu: 

https://bigzskolstvo.co.rs/istorija/ 

 

Izvor: BIGZ školstvo