Na slovo, na slovo... Š – Školski rečnik književnih termina

Školski rečnik književnih termina je prvi pouzdan i sveobuhvatan priručnik ove vrste u školskoj literaturi na srpskom jeziku.

Predstavljamo vam „Školski rečnik književnih termina” Izdavačke kuće BIGZ školstvo, priručnik za učenike osnovnih i srednjih škola. U rečniku su objašnjeni književni termini koje treba da usvoji svaki radoznali ljubitelj književnosti. Objašnjenja u rečniku su prikladna uzrastu i nameni – jednostavna, sažeta i proverena u nastavnoj praksi. Školski rečnik književnih termina je prvi pouzdan i sveobuhvatan priručnik ove vrste u školskoj literaturi na srpskom jeziku.

Da li ste znali da se možete zabaviti čitajući rečnik? Pozovite svoje drugare i kroz igru se pripremite za novu školsku godinu. Podelite se u dve grupe. Neka jedan učenik prve grupe odabere jedno slovo azbuke. Drugi učenik prve grupe treba da odabere jednu odrednicu iz rečnika koja počinje tim slovom. Treći učenik prve grupe treba da smisli zadatak za učenike druge grupe, a koji se odnosi na odabranu odrednicu. Potom učenici druge grupe određuju slovo, odrednicu i zadatak za učenike prve grupe, pa obe grupe istovremeno rade svoje zadatke. Grupa koja izvede zadatak uspešnije je pobednik.

Odabrali smo nekoliko odrednica iz „Školskog rečnika književnih termina” i za svaku od njih osmislili po zadatak. Vi možete pustiti mašti na volju i osmišljavati zabavne zadatke za svoje drugare.  

Na slovo, na slovo... A – Automatsko pisanje

Odrednica – Automatsko pisanje – stvaralački postupak koji su uveli nadrealisti, podrazumeva pisanje oslobođeno kontrole razuma i svesti; slobodno, asocijativno nizanje misli, „diktat misli”.

Zadatak – Članovi grupe treba da napišu zajedničku priču tako što će koristiti tehniku automatskog pisanja. Za rad je potreban veliki papir i nekoliko olovaka. Jedan učenik treba da kaže prvo što mu padne na pamet i zapiše to kao naslov priče. Nakon toga, jedan po jedan učenik prilazi papiru i piše prvu rečenicu koja mu padne na pamet, izgovarajući je naglas, kako bi ga i drugi učenici čuli. Važno je ne razmišljati o smislu, ne procenjivati svoje misli, već zapisati prvu zamisao na papir. Tako će nastati jedinstvena priča jedne grupe. Iznenadićete se koliko će biti zanimljiva!

Na slovo, na slovo... B – Blog

Odrednica – Blog ili veblog (weblog, skraćenica od engl. web, mreža i log, privezati se) – deo nekog zvaničnog vebsajta u kojem se neki pojedinac obraća javnosti svojim polemičkim razmišljanjima. Na ovaj način poslednjih godina vode se mnoge rasprave o različitim pitanjima: politici, ideologiji, umetnosti, sportu, modi i sl. Za razliku od foruma, gde se debate propuštaju bez selekcije, na blogu se objavljuje samo ono što želi osoba koja ga uređuje. 

Zadatak – Grupa treba da odredi temu koja je posebno zanima i da pronađe blog koji se bavi tom temom. Učenici treba da izdvoje dva članka koja su im privukla pažnju i da u komentarima postave pitanja koja su se javljala dok su čitali te članke.          

Na slovo, na slovo... E – Ex libris

Odrednica – Ex libris (lat. iz knjiga) – oznaka u knjizi, obično na unutrašnjoj strani korica, koja označava vlasnika knjige; često je ukrašen nekom slikom, grbom, crtežom.

Zadatak – Sigurno ste u porodičnim bibliotekama nailazili na knjige koje sadrže neku oznaku ili zabelešku na početku knjige. Potražite nekoliko takvih primera u svom okruženju i porazgovarajte o tome na koji se način menja emotivna vrednost knjige kada je na njoj ostavljen lični pečat. Potražite kod baka i deka najstarije knjige koje se čuvaju u vašoj porodici i proverite da li sadrže neki zapis. Ovo je dobra prilika i da na svojoj omiljenoj knjizi ostavite potpis i neku zabelešku.

Na slovo, na slovo... M – Marginalije

Odrednica – Marginalije (lat. margo, ivica) – ispisi na marginama, tj. na rubovima stranice neke knjige; ovakve beleške posebno su značajne ako su ih na pročitanim knjigama ostavili značajni stvaraoci, jer omogućavaju lakše proučavanje njihovih dela i ideja koje su na njih uticale.

Zadatak – Pogledajte svoje udžbenike iz prethodne školske godine. Na njima možete pronaći marginalije, zar ne? One mogu ispričati zanimljive priče o školskom životu i dešavanjima koja su se zbivala paralelno sa učenjem lekcija. Izdvojte nekoliko najzanimljivijih marginalija, a usmeno ispričajte anegdote koje ih prate. 

Na slovo, na slovo... P – Pop-art

Odrednica – Pop-art – umetnički pokret, nastao 50-ih godina 20. veka, koji koristi svakodnevne proizvode potrošačkog društva, stvarajući nekonvencionalna dela. Iako je prevashodno pokret koji se odnosi na likovne umetnosti, pop-art je imao uticaja i na kniževnost uvođenjem postupka montaže različitih žanrova masovne kulture (strip, krimić, vestern roman, reklama i dr.). Najpoznatiji predstavnik pop-arta u likovnim umetnostima je Endi Vorhol, a u kniževnosti T. K. Vulf.

Zadatak – Istražite na internetu više o pop-artu. Pogledajte slike Endija Vorhola. Na osnovu svojih ideja i predispozicija napravite zajedničko delo koje će reprezentovati pop-art.

Na slovo, na slovo... S – Solecizam

Odrednica – Solecizam (gr. soloikismos, prema gradu Soli u Kilikiji, čiji su stanovnici svoj jezik iskvarili varvarskim uticajima) – u širem smislu: svako odstupanje od jezičkih normi, jezička greška u izgovoru i sintaksi; u antičkoj retorici: termin za nesvesno kršenje gramatičkih pravila.

Zadatak – Jezičke greške česte su u javnom životu. Pronađite primere javnih natpisa, bilborda, reklama i sl. koji sadrže jezičke greške. Fotografišite ih i napravite svoju bazu sa solecizmima u javnom prostoru. 

Nadamo se da ste se zabavili uz ove zadatke, a ponešto i naučili! 

„Školski rečnik književnih termina” možete poručiti na sajtu BIGZ školstva i započeti učenje kroz igru:

https://www.bigzskolstvo.rs/proizvod/skolski-recnik-knjizevnih-termina/

 

Izvor: BIGZ školstvo