Saveti psihologa – da li roditelji treba decu da uče slova i da ih kritikuju kad zaborave domaći

Školski psiholog Branka Tišma kaže da deca, da bi bila spremna za polazak u prvi razred, već u vrtiću i porodici treba da steknu neke navike.

Deca vole da čuju da su velika i odrasla. Savetuje se da do polaska treba objasniti kakav će im biti dan, kad se ide u školu, koliko ostaju i posebno, da će to biti svakog dana, u dužem periodu.

Branka Tišma je u Jutarnjem programu RTS rekla da su pripreme za polazak u prvi razred uveliko počele još od 1. aprila, kada je krenulo testiranje, kada deca već u vrtiću i porodici pričaju o polasku u školu. 

Oni su već tada zreli za polazak u školu i za promenu sredine, za nešto novo i drugačije.

"Ovih preostalih desetak dana do polaska u školu s decom treba pričati o tome kako je to izgledalo kad smo mi kretali u školu. Preneti im kakav će dan biti, kad dete ide u školu, koliko ostaje i da će to biti svaki dan, dugi vremenski period", ističe Tišma.

Dodaje da je posebno važno dete upoznati s putem do škole, prošetati više puta i igrati se s njim u školskom dvorištu.  Bez obzira što će prvake roditelji voditi u školu, važno je da upoznaju prostor kroz koji prolaze.

Važno je i odvajanje sobe, kutka u kome će budući prvak raditi, i zajedno s njim rasporediti stvari koje će koristiti.

"Važno je i ne nametati detetu raspored, gde šta treba da mu stoji. Deca se razlikuju od nas i mnogo je bolje da su oni to izabrali i o tome odlučivali", smatra Tišma.  

Organizacija života i rada 

Kaže i da su deca već trebala i u vrtiću i porodici da steknu neke navike, a ukoliko nisu, da je sada vreme da to učine. Takođe, deca vole da čuju da su veliki i odrasli.

Oni nisu navikli da sede dugo na jednom mestu, ali tu su, ističe i učitelji koji treba da ih animiraju. 

Prvih dana ih učitelji ne drže da sede 45 minuta, prošetaju ih kroz školu i dvorište i taj deo je, ukazuje psiholog, veoma važan da deca upoznaju i ljude s kojima će se susretati i kojima će se obraćati kad im nešto zatreba.

"To vreme i prostor koje smo odredili za decu potrebno je da najmanje dvadesetak do dvadesetak minuta sedimo s njima i imamo neke aktivnosti, kao što je crtanje, prelistavanje slikovnica, čitanje ili neke druge aktivnosti", savetuje Tišma. 

Većina dece posle škole očekuje odmor i da se igraju, a jedan mali broj čim dođe iz škole završi domaći i sve svoje obaveze.

Roditelji ne treba da decu odmah, čim dođu iz škole, pitaju kako je bilo u školi, jer će veliki broj njih reći ništa nije bilo, šta te briga, ili bilo je dosadno, lepo… 

Takođe, ukazuje Tišma, ne treba ih ni kritikovati što nisu zapamtili šta ima za domaći, jer će se oni kasnije i setiti uglavnom kroz neku igru i aktivnost. Zato treba imati poverenja u dete da će to i zapamtiti.

Da li roditelji treba da uče sa decom slova, brojeve?

"Učitelji najviše vole kad deca ne znaju da čitaju i pišu i da s njima krenu od početka da rade, što je retka prilika, jer roditelji misle da je najbolja priprema za školu, naučiti dete da piše i čita. To je jedini posao koji isključivo može učitelj da uradi, jer on jedini zna tu vezu između slova i glasa i pravljenje tih zapisa", objašnjava Tišma.

Zbog toga, smatra da roditelji i svi ostali ne bi trebalo time da se bave.

Naspavani na nastavu

Ističe da je veoma važno da deca budu naspavana i to najmanje osam sati, i da je tada i bolja koncentacija i da su tolerantniji na izazove koji ih očekuju.

"Važno je i kad su ustali, a to znači, da ako nastava počinje u osam časova, ne treba da ih budimo u 7.30, već ranije. Potrebno je i doći pre početka nastave, jer su to momenti kada deca s drugom decom ostvaruju kontakte", rekla je ona. 

Takođe, treba sticati od početka navike i u pripremi knjiga, da li će to biti pred polazak u školu i onda i predvideti to vreme.

Kaže i da se manje zaboravlja kad se to obavi uveče, ali da većina voli ujutru da priprema knjige.

 

Izvor: rts.rs