Šta ti osećaš, želim da znam

Radionica: Rečnik osećanja

Svrha radionice: Učenici uče da prepoznaju i imenuju različita osećanja; oslobađaju se da govore o svojim osećanjima pred drugovima iz odeljenja. 

Aktivnost 1. Ime i gest

Učenici stoje u krugu. Jedan po jedan učenik uđe u krug, kaže svoje ime i pokaže gestom kako se oseća. Svi ostali to ponove.

Aktivnost 2. Telo koje govori

„Stanite svi u krug i recite svojom nogom – ljut sam, očima – bojim se, rukom – nervozan sam i sl., i na kraju celim telom – radujem se.”

Razgovor: „Da li svi koristimo iste pokrete kada izražavamo neko osećanje? Da nas je neko gledao kroz prozor i nije čuo šta govorimo, da li bi znao šta mi pokazujemo svojim telom?”

Komentar učitelja/nastavnika: Učitelj/nastavnik čeka da deca spontano odgovore, a onda kaže da se često zbunimo kada pokušamo da pogodimo kako se drugi osećaju. Tako i drugi ljudi često pogrešno razumeju kako se mi osećamo. Da bismo izbegli nesporazume treba jasno da  govorimo kako se osećamo i šta želimo.

Aktivnost 3. Pogađanje osećanja

Učitelj/nastavnik traži od učenika da se prisete nekog događaja kada su se osećali prijatno ili neprijatno.

Pantomima: Jedan učenik uđe u krug i pantomimom pokaže šta mu se desilo i kako se zbog toga osećao, a drugi pogađaju. Učenik koji pogodi zamenjuje prethodnog učenika. (Igraju nekoliko puta.)

Razgovor: Učitelj/nastavnik pita učenike na osnovu čega su pogodili osećanja. (Govori ko želi.)

Aktivnost 4. Rečnik osećanja 1

Pravimo rečnik: „Kako se sve osećate kada vam je prijatno, kada ste zadovoljni? Koja sve prijatna osećanja poznajete? Šta obično kažete kad vam je lepo? Navedite tri situacije u kojima ste se osećali dobro i obrazložite svoj odgovor.” (Učenici spontano govore, a učitelj/nastavnik zapisuje na velikom papiru u čijem zaglavlju stoji nasmejano lice.)

Aktivnost 5. Rečnik osećanja 2

Pravimo rečnik: „Kako se osećate kada niste zadovoljni i kada vam nije prijatno, koja su to osećanja? Koja sve neprijatna osećanja znate? Kako obično kažete da se osećate kad vam nije lepo? Navedite tri situacije u kojima ste se osećali loše i obrazložite svoj odgovor.” (Učenici govore, a učitelj/nastavnik zapisuje na drugi veliki papir u čijem zaglavlju stoji tužno lice.)

Predlog: Rečnik osećanja može da se ukrasi učeničkim crtežima tih osećanja, može da se okači negde u učionici tako da učenici mogu da ga dopunjuju u toku nekih drugih aktivnosti ili kada to požele.

Aktivnost 6. Kako ste sada?

Crtanje: „Nacrtajte kako se sada osećate. Možete koristiti boje, oblike, linije, šta želite.” (Svako treba da pokaže šta je nacrtao i kaže kako bi nazvao svoj crtež, a učitelj/nastavnik naziv zapisuje na crtežu.)

Aktivnost 7. Izložba

Pravljenje izložbe i razgledanje crteža

Razgovor: Deca spontano komentarišu crteže, govore o tome šta im se dopada, postavljaju jedni drugima pitanja...

 

Prijavite se za besplatne materijale Tematske nastave uz BIGZ! Popunite sledeći upitnik kako bismo Vam svaki dan na imejl-adresu slali metodičko-didaktičke pripreme za izvođenje tematske nastave:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSei_wxJ9X7gRQjgXO1GLg-YUtepNDZJ0PNkcuSeNSV-EHYc2A/viewform

 

Izvor: BIGZ školstvo