Čudesan je ovaj svet od izmišljene jave

Predstavljamo vam trogodišnju devojčicu, nagrađenu za umetnički koncept na foto-konkursu Kreativno leto uz BIGZ – Margitu Gudurić. Naslov nagrađene fotografije glasi Čudesan svet boja i oblika.

Margita odrasta u Užicu, u svetu boja i oblika, kreacija i igre... Prema fotografijama koje su pristigle na konkurs vidi se da je njena soba brižljivo osmišljen prostor – za kreativne i edukativne igre i aktivnosti. Iz razgovora sa roditeljima, pokazalo se da je po dobijanju table za crtanje, Margita počela da ispoljava svoje talente i iz dana u dan sve više napreduje... Uz dve bake, učiteljice, u najranijim danima upoznala se sa različitim tehnikama crtanja, bojenja i – umetničkog izražavanja. Često ume da postavi pitanje: „A gde žive flomasteri?” Nedavno je počela da crta junake iz bajki i priča koje su joj poznate... Bila je oduševljena prilikom porodične posete Muzeju iluzija u Beogradu. 

Njen svakodnevni prostor ovog leta ulepšan je maketom kućice iz izdanja „Kutak za boravak”. Brojni flomasteri i drvene bojice, uz makazice, i pomoć mame, dali su izgled unikatnoj kućici u kojoj je, malena Margita izmaštala, samo njoj razumljiv, život. Uz majčino objašnjenje da će kućica biti poslata na konkurs, saznajemo da je Margita, uz ljutnju i sakrivanje, imala  čvrst stav – kućica se neće slati. Na konkurs je poslata fotografija koja ilustruje i dečiji kutak, i dečiju zbunjenost i – posvećenost roditelja u kreativnim letnjim trenucima. Letnje dane provodila je i u prirodi, na moru, u trčanju i vožnji bicikla – zaboravljavši na svoje prethodne kreacije..


***


Kada je videla diplomu za nagradu na foto-konkursu, Margita je razočarano pitala: „Da li ste mi to kupili zato što u prodavnici nisu imali šator?”

 

Izvor: BIGZ školstvo