Mašta predstavlja uvid u buduće životne lepote

Predstavljamo vam petogodišnjeg dečaka, nagrađenog za originalnost na foto-konkursu Kreativno leto uz BIGZ – Lazara Praizovića. Naslov nagrađene fotografije glasi Kućica za ptičice.

Lazar je radoznao i duhovit dečak. Voli da upoznaje svet oko sebe i da postavlja pitanja za sve što mu nije jasno. Često prati i isprobava eksperimente za decu koje pronađe na internetu. 

Upoznaje biljke tako što voli da ih sadi i gaji. Omiljeni su mu biljka mesožderka i kaktusi koji imaju i svoja imena – Bocko, Cvetko, Bodljica, Iglica, Pufi...

Pošto voli životinje, pravljenje kućice za ptičice je bio očekivani zadatak u kojem je uživao.

Crtani junak Sonik je neko ko će se uvek naći na njegovim likovnim radovima, pa je razmišljao da i njega nacrta na kućici za ptičice. Odustao je, jer „Sonik je jež”.

Kada nije u vrtiću, vreme provodi sa mamom i bakom praveći razne poslastice. Tata i deda ispunjavaju svaku njegovu zamisao kada je u pitanju pravljenje kućice na drvetu, igračaka i zabavnih igrara, dok su tetke tu da ga upoznaju sa čarobnim svetom knjiga i da ga uče novim veštinama.

Vreme provedeno sa bratom od ujaka, rođacima i drugarima, kao i odlazak u park i prirodu su neizostavni deo njegovog odrastanja.

Ovog leta u potrazi da kreativno i edukativno iskoristimo jedno posle podne, videli smo uputstvo za konkurs na Školskom portalu. Započeli smo zajedno izradu, bez želje da pošaljemo rad. Dok sam mu pokazivala ideje i šta bi mogao da izabere, govorila sam mu da je to konkurs za decu na raspustu. Pošto nije znao šta znači konkurs, nakon objašnjenja, želeo je da mu ipak pošljem rad, iako nije školarac. Kada je napravio kućicu, danima je nosio hranu i pratio da li će vrapčići svratiti.

***

Kada je saznao da je dobio nagradu za originalnost, počeo je da skače od sreće i da igra svoj „srećni ples”, a onda je na pola igranja pitao: „A šta je to originalnost?”

 

Izvor: BIGZ školstvo