Kako će da funkcioniše sistem Pronađi me

Sistem za pronalaženje nestale dece u Srbiji "Pronađi me", srpski Amber alert, pušten je u rad.

Amber alert je program koji se sastoji od organa za sprovođenje zakona, radio i televizijskih medija i mreže elektronskih znakova za autoput.

Kada je Srbija u pitanju, "Pronađi me" će funkcionisati po fazama.

  • Nestanak prijavljuje roditelj
  • Policija proverava da li se otmica desila i skuplja podatke koji se tiču te osobe, kao i okolnosti pod kojima se nestanak dogodio
  • Raspisuju se objave
  • Odluku o pokretanju donosi načelnik policije
  • Postavljaju se četiri obaveštenja uz fotografiju i osnovne podatke vezane sa nestalu osobu i okolnosti
  • Aerodromi, autobuske stanice dobijaju informaciju koju momentalno objavljuju
  • Posle pronalska deteta ili kada istekne 48 sati, objave se brišu

Kako je sam Igor Jurić naveo, danas na snagu stupa prva faza, u kojoj će najbitniju ulogu imati mediji, ali i mobilni operateri, autoputevi i aerodromi.

"Mediji će po nalogu policije objavljivati informaciju o nestaloj osobi svakih 30 minuta u prvih osam sati, a zatim na sat vremena po isteku, sve dok policija drugačije ne kaže. Kada osoba nestane, operateri su u obavezi da pošalju poruku o nestanku, dok će se na aerodromima i autoputevima informacije o nestalima pojavljivati na LED ekranima. Kada se ustanovi da je dete ili neka osoba u životnoj opasnosti, sistem će se pokrenuti", objasnio je Jurić.

Početak druge faze se očekuje za oko godinu dana, i u nju će biti uključeni tržni centri, koji će, kada nestane dete imati obavezu da na svojim LED ekranima u okviru tržnih centara objave informaciju o nestanku. Tu istu obavezu imaće i benzinske pumpe. U drugoj fazi će biti uključene i društvene mreže.

 

Izvor i foto: b92.net