Na Sajmu obrazovanja predstavljeni projekti koje Ministarstvo prosvete realizuje sa partnerima

Na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava, na štandu Ministarstva prosvete, predstavljene su škole i partneri sa kojima Ministarstvo realizuje zajedničke projekte u cilju unapređivanja obrazovanja i vaspitanja.

Na štandu Ministarstva prosvete održane su radionice za decu – Lego,  Mikrobit i Petlja uz podršku UNDP. Ovi programi su deo velike Digitalne ekspedicije koja krstatri širom Srbije u cilju podizanja digitalnih veština od najmlađih do najstarijih. Deca su danas imala priliku da se  oprobaju u dizajniranju robota, da pokažu umeća u algoritamskom načinu razmišljanja, kao i da probaju digitalne materijale za treći razred osnovne škole za predemet Digitalni svet, koji su razvijeni  od strane fondacije Petlja, a uz podršku Ministarstva prosvete i UNDP.

Svoj talenat i umeće predstavili su učenici Baletske škole iz Novog Sada,  Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ i Muzičke škole „Isidor Bajić“, takođe iz Novog Sada.

Prema programu predstavljaju se i Institut za ženski sport, Olimpijski komitet Srbije, Britanski savet i Kompanija Delez Srbija.

Institut za ženski sport organizuje besplatne škole sportova u gradovima širom Srbije koje su namenjene devojčicama osnovnoškolskog uzrasta od 7 do 14 godina. Olimpijski komitet i Ministarstvo prosvete intenzivno sarađuju i zajednički sprovode program Olimpijsko obrazovanje čiji je cilj dodatna edukacija označaju sporta i važnosti zdravlja i zdravog načina života. Kompanija Delez Srbija u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizuje projekat „Zdrava hrana svakog dana“ u cilju edukacije najmlađih o značaju zdrave ishrane i zdravih navika.

Britanski savet će, između ostalog, predstaviti rad u oblasti obrazovanja sa fokusom na projektu „Škole za 21.vek“ koji finansira Britanski savet i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji već pet godina Britanski savet sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Cilj projekta je razvoj veština kritičkog mišljenja i rešavanja problema, kao i programiranja kod učenika osnovnih škola kroz obuke za nastavnike predmetne i razredne nastave, kao i specifičnih obuka za predmet Digitalni svet.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete