Školstvo u Melencima beleži 265 godina postojanja

Školstvo u Melencima, ove godine beleži 265 godina postojanja, a osnovna škola „Dr Boško Vrebalov“ proslavlja svoj 56. rođendan.

Škola ove jubileje obeležava tradicionalno na praznik Svetog Luke, a ovogodišnja tema proslave je „Srbija kroz vekove“.

 „Veoma smo ponosni  na dugu tradiciju postojanja školstva u našem mestu. Trudimo se da proslava obeležavanja uvek ima edukativnu temu. Ove godine, tema priredbe, likovnog i literarnog konkursa je „Srbija kroz vekove“. Želeli smo da podsetimo na to, koliko je istorija Srbije bogata i da se ne sme zaboraviti. Što je najvažnije, učenike smo hteli da usmerimo putem znanja, ukazujući im da su znanje i obrazovanje jedini pravi put. Takođe nam je cilj bio i  razvijanje ljubavi prema zemlji u kojoj živimo i isticanje pravih vrednosti“, istakla je direktorka škole, Natalija Makivić.

Kako lepe stvari treba deliti, u goste su pozvali i učenike iz OŠ „Svetozar Marković“ iz Elemira. Učenici su zajedno učestvovali u sportskim aktivnostima, a nakon toga je održana priredba.

„Iskoristila bih priliku da istaknem nastavnike škole, koji su uzeli učešća u organizaciji.  Nastavnica srpskog jezika Jelena Rešin, sastavila je tekst za kompletnu priredbu, a nastavnica muzičke kulture Violeta Obradović, je pripremila muzičke numere, koje je izveo hor. Kostime za predstavu nam je kreirao nastavnik likovne kulture Goran Kovačević, dok se nastavnik informatike Nikola Adamov pobrinuo da sve teče u najboljem redu“, navela je direktorka Natalija Makivić.

U holu škole je prikazana izložba radova dece vrtića i učenika od 1. do 8. razreda, nastalih povodom konkursa „Srbija kroz vekove“. Nagrađeni su radovi: Tijane Kemere, 6-2 – likovni rad i Nikole Subića, 8-1 – literarni rad.

Školstvo u Melencima se razvijalo uporedo sa naseljem

Prvi podatak koji nam potvrđuje ovu konstataciju, da se školstvo razvijalo uporedo sa naseljem, je dokument iz 1758. godine, svega osam godina posle osnivanja naselja. Te godine je administrator temišvarske eparhije, protosinđel Vasilije Radivojević  zabeležio da su “šanac“ Melenci imali 300 domova, školu sa dvanaestoro dece i učitelja, popa Gavrila Ilijevića.  Prva veća školska zgrada podignuta je 1790. godine, i nazivala se “škola na Promenadi“. U početku je imala dva odeljenja, a kasnije se proširivala, pa su je pohađala i deca starijeg uzrasta, III i IV razreda. Do kraja XIX veka  naselje Melence je imalo čitavu mrežu škola. Između dva rata u svim školama bilo je učenika od I do IV razreda. Škola se ubrajala u jednu od većih na ovom području.

Foto: arhiva OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci

Izvor: ilovezrenjanin.com