PKS poziva poslodavce da se uključe u dualno obrazovanje

Poslodavci zainteresovani da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/25. godini, mogu da se prijave po pojednostavljenoj proceduri na portalu PKS – portal.dualnoobrazovanje.rs.

Prijavljivanje je počelo juče i trajaće do 15. januara, saopštio je PKS. Od sledeće školske godine, kako su precizirali, u ponudi će biti 83 obrazovna profila, među kojima je deset novih. Poslodavci na pomenutom portalu mogu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnesu prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Novi profili po dualnom modelu u srednjem stručnom obrazovanju od naredne školske godine biće: dekorater zidnih površina, polagač obloga, tehničar za elektroniku i automatiku, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, mehaničar grejne i rashladne tehnike, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija i kozmetički tehničar.

Ističući novine koje donosi novi zakon o dualnom obrazovanju, Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS-u, podseća da su od 15. septembra na snazi izmene i dopune propisa kojim se uređuje školovanje po dualnom modelu. One će, kaže, olakšati proces uključivanja kompanija u dualno obrazovanje, ali i realizaciju učenja kroz rad. „Predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu uredbe koju donosi Vlada Srbije, za svaku školsku godinu. Data je mogućnost za povećanje broja sati koje učenik može provesti kod poslodavca, sa šest na osam sati”, navodi Kovačevićeva.

Dodaje da je izmenjen sastav Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, tako da inspektori rada više nisu deo te komisije.

To znači da bezbednost i zdravlje na radu nije predmet provere komisije na osnovu Zakona o dualnom obrazovanju, već su sva prava učenika na bezbedno i zdravo okruženje tokom realizacije učenja kroz rad garantovana Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, objasnila je Kovačevićeva.

Istakla je i da iznos naknade za izvođenje učenja kroz rad kod poslodavca i dalje ostaje minimum 70 odsto minimalne cene rada po satu za svaki sat proveden na učenju kroz rad, s tim da je moguće naknadu isplaćivati stepenasto, po godinama školovanja shodno nivou znanja učenika. Novim zakonskim rešenjima uvodi se mogućnost osnivanja trening alijanse, koja predstavlja oblik udruživanja dva ili više poslodavaca s ciljem olakšavanja realizacije učenja kroz rad u kompanijama, kao i osnivanje trening centara.

„Trening centri će se otvarati pri školama kako bi se u njima realizovao određeni deo plana i programa nastave, do 30 odsto, onda kada to poslodavac ne može ili kada nije bezbedno da se aktivnosti realizuju u realnom radnom okruženju”, pojasnila je Kovačevićeva.

Ukazala je i da se povećava obim učenja kroz rad tako što će od školske 2026/27. godine obim učenja kroz rad za trogodišnje obrazovne profile iznositi najmanje 60 odsto od ukupnog broja časova stručnih predmeta, odnosno najmanje 40 posto za četvorogodišnje obrazovne profile. Osim toga, predviđeno je da za nešto više od decenije, od školske 2034/35. godine obim učenja kroz rad za sve obrazovne profile u dualnom sistemu iznosi 60 odsto od ukupnog broja časova predviđenih planom i programom nastave i učenja.

Kovačevićeva ističe da dualno obrazovanje kompanijama nudi kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada, znatno smanjenje troškova za obučavanje radne snage, mogućnost učestvovanja poslodavaca u kreiranju obrazovnih profila i prilagođavanju sistema obrazovanja u skladu sa poslovima i potrebama poslodavaca. Takođe, školovanje po dualnom modelu nudi i brz odgovor sistema obrazovanja na promene na tržištu rada, učestvovanje poslodavaca u procesu raspoređivanja učenika, promovisanje društvene odgovornosti poslodavca, a uključivanje poslodavaca je na dobrovoljnoj osnovi. Podaci svedoče da se do sada više od 950 kompanija priključilo realizaciji dualnog obrazovanja u Srbiji, dok je kroz dualni obrazovni sistem prošlo više od 15.800 učenika koji su pohađali nastavu u više od 185 škola na republičkom nivou.

 

Izvor: politika.rs