Obrazovni sistem treba stalno unapređivati

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je skupu „Put ka reformi obrazovanja – izazovi i perspektive“

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je skupu „Put ka reformi obrazovanja – izazovi i perspektive“, koji je održan u Novom Sadu, na kome su nastavnici, direktori, psiholozi i pedagozi razgovarali o izazovima i perspektivama u obrazovanju. Ona je na samom početku čestitala Dan prosvetnih radnika.

 "Ovaj dan je povod da se još jednom ukaže na značaj ove časne i odgovorne profesije i zahvalna sam vam što ste me pozvali na ovaj skup i dali mi priliku da kažem nekoliko reči o reformi obrazovanja, pravcima u kojima idemo, o izazovima i perspektivama. Ono što je obaveza države jeste da sve te promene sagleda i predvidi, da ih u širokom društvenom konsenzusu sažme u javnu politiku, odnosno strategiju i osmisli mere i aktivnosti, odnosno, da utvrdi akcioni plan kojim će dostići ciljeve zacrtane u Strategiji“, navela je ministarka .

Ministarka je podsetila da su reformski koraci i pravci razvoja obrazovanja i vaspitanja definisani Strategijom razvoja vaspitanja i obrazovanja do 2030. godine, te da je krajem oktobra Vlada Srbije usvojila i Akcioni plan za period od 2023. do 2026. godine u kome su planirane mere i aktivnosti usmerene na povećanje kvaliteta nastave i učenja, jačanje vaspitne funkcije škole, unapređenja dostupnost, kvaliteta, relevantnosti i pravednosti visokog obrazovanja.

"Komunikacija sa ustanovama, permanentno učenje i stručno usavršavanje je način da podignemo i unapredimo sopstvene kapacitete kako bismo učenicima pružili obrazovanje i vaspitanje koje će ih spremiti za savremeni svet i izazove koje donosi“, rekla je ona, dodajući da je cilj Ministarstva da se ojača vaspitna uloga škole, te da roditelji u saradnji sa nastavnicima moraju sarađivati u interesu deteta.

Ministarka je istakla da je jedan od prioriteta i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, kao i podizanje ugleda i autoriteta prosvetnih radnika.

"Zalažem se za bolji materijalni položaj zaposlenih u prosveti i učiniću sve što je u mojoj moći da se prosek početnih plata prosvetnih radnika u narednom periodu dovede do nivoa republičkog proseka u javnom sektoru“, istakla je ona, uz napomenu da uz prethodna i najavljena povećanja plate zaposlenih u prosveti treba i dalje da rastu.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete