Održana druga konferencija Škola novca za osnovca

Ovaj projekat je usmeren na razvoj finansijske pismenosti učenika osnovnih škola i pomoći će im da steknu određena znanja i veštine iz ove oblasti.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio je danas da je projekat „Škola novca za osnovca“, koji Ministarstvo sprovodi sa Erste bankom, veoma važan jer je usmeren na razvoj finansijske pismenosti učenika osnovnih škola i pomoći će im da steknu određena znanja i veštine iz ove oblasti.

On je na drugoj konferenciji o ovom projektu zahvalio Erste banci na dosadašnjoj saradnji i podsetio da Ministarstvo prosvete sa Erste bankom potpisalo Memorandum o saradnji i u skladu sa njim započelo realizaciju pilot projekta „Škola novca za osnovca“ u školskoj 2021/2022. godini. 

„Drago mi je što kroz saradnju na ovom važnom projektu zajedno unapređujemo znanja  učenika o finansijskoj pismenosti. Na ovaj način učenike podstičemo da razvijaju pravilne stavove prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji i preduzetništvu. Takođe, u cilju podrške školama, sprovodimo obuke nastavnika, kako bismo unapredili i njihove kompetencije“, rekao je on i pozvao škole da se priključe.

Dodao je da će danas biti predstavljeni samo neki primeri dobre prakse iz škola u kojima se projekat sprovodi.

Pašić je dodao i da je jačanje finansijske kompetencije učenika prepoznato i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine i u Akcionom planu za sprovođenje Strategije, kroz meru podrške obrazovno-vaspitnim ustanovama u jačanju njihove vaspitne funkcije.

U prisustvu brojnih prosvetnih radnika, nastavnika, učitelja i direktora škola, predstavnika Ministarstva prosvete, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, konferenciju je otvorila Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke. 

„Mi kao finansijska institucija vidimo svoju obavezu i odgovornost u tome da doprinesemo finansijskoj pismenosti društva, a izuzetno nam je važno da upravo mlađe generacije dobiju adekvatno obrazovanje kako bi kasnije tokom života bile osnažene da donose dobre finansijske odluke i bolje razumeju složeni svet novca“, istakla je ona i zahvalila se Ministarstvu prosvete na tome što je prepoznalo ovu izuzetno važnu temu.

Više od 50 škola javilo se na poziv Ministarstva prosvete da predstave svoj rad u okviru projekta „Škola novca za osnovca“, a od pristiglih materijala izabrano je 10 najkreativnijih i najzanimljivijih načina da se osnovcima približi svet finansija. Svoje primere dobre prakse na konferenciji su predstavile osnovne škole: „Mićo Matović“ iz Katića kod Ivanjice, „Sonja Marinković“ iz Zrenjanina, „Vuk Karadžić ” iz Ćuprije, „Dušan Danilović“ iz Radljeva kod Valjeva, „Milivoje Borović“ iz Mačkata kod Užica, „Karađorđe“ iz Rače kod Kragujevca i „Prvi maj“ iz Trupala kod Niša.

Nakon toga je održana panel diskusija na kojoj su nastavnici mogli da razmene dosadašnja iskustva i ukažu na mogućnosti daljeg unapređenja nastave.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete