Glavne roditeljske greške

Kako roditelji sinovima uskraćuju priliku da postanu pravi muškarci

Dete ne uči iz usmenih lekcija toliko mnogo koliko uči iz čistih primera koje vidi svojim očima.

Odlučnost, snaga, odgovornost, hrabrost, stabilnost, sposobnost izdržavanja porodice i suočavanja sa životnim teškoćama, samostalnost - to su kvalitete koje povezujemo s muškarcima, i želimo ih videti u našim sinovima. Međutim, ponekad izgradimo odnose sa svojim dečacima na takav način da to ima suprotan efekat. 

Iz nekog razloga u našoj kulturi još uvek postoji jak strah da se dete može previše razmaziti svojom pažnjom, a onda će to dete postati zavisno i slabo. To se posebno odnosi na dečake - veruje se da im nežnost sigurno nije potrebna. 

Međutim, ako se okrenemo teoriji razvoja, možemo videti da u najranijoj fazi (od 0 do 3 godine) emocionalna veza između majke i sina igra ključnu ulogu u formiranju bazičnog poverenja u svet. Ako se beba u ovom uzrastu hrani majčinom brigom i ljubavlju, onda će joj biti lakše da se odvoji od majke i pređe u naredne faze razvoja. 

Ako je u tom periodu majka bila prilično hladna i distancirana sa detetom, onda to stvara deficit i emocionalnu glad koju će pokušati upopuniti u odrasloj dobi. Zbog toga često takvi dečaci odrastaju vrlo okrutni i ponašaju se pobunjenički.

Ross Campbell, američki psihijatar, u svojoj knjizi "Kako zaista voleti decu", napisao je da je do 8. godine fizičko ispoljavanje ljubavi oba roditelja najvažnije za dečaka. U početku će to biti ljubljenje i zagrljaji, ali onda će te nežnosti zameniti potreba da ojačaju, da se bore i sa ocem i drugim dečacima da uče kako biti pravi muškarac.  

Mnogima se čini da ako je otac okrutan prema sinu, onda neće preostati ništa drugo nego da odraste kao snažan čovek. Međutim, često u ovom slučaju dešava se suprotno - što je otac strožiji prema svom detetu, to se on više buni da bude to što otac od njega traži.  

Zapravo, dečaku je potrebno prezentirati imidž snažnog čoveka, a ne govoriti o njemu. Pokažite detetu kako izgleda sjajan muškarac od kojeg bi mogao uzeti primer. Majka to može najbolje učiniti, na primer, govoreći o očevim dobrim delima, pokazujući poštovanje prema muškarcima i govoreći kako su sjajni momci koji poštuju devojke i teže porodičnom životu.

 

Izvor: pult24.info