Jedna škola u Srbiji ponovo je najlepše ukrasila jelku

Posle "Jelke od humanosti" i ovogodišnja ima posebno značenje

Novogodišnji praznici trenutak su za lepe želje i poklone, ali i vreme da učinite neko dobro delo. Zbog toga učenici i nastavnici Ekonomsko-trgovinske škole u Sopotu svake godine svoje jelke ukrašavaju sa posebnim značenjem. Ovog puta poželili su da svima podare lepši i zdraviji vazduh, pa je svako odeljenje nabavilo jednu sadnicu i ukrasilo je, a za nekoliko dana će one biti i posađene.

"Ulazni hol naše škole ovih dana izgleda veoma bajkovito. Krase ga sadnice jelki, ukupno devetnaest, koje su naši učenici okitili i ukrasili. Ovom akcijom želimo da istaknemo važnost brige za prirodu, svež vazduh i zdravo okruženje, a želimo da podstaknemo i druge na slične akcije kako bi smo svi zajedno živeli lepše i zdravije", navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove škole.

Kako kažu, kreativnost đaka i obrazovni karakter ove akcije uočljivi su i u načinu na koji su jelke ukrašavane.

"Kreativnost naših đaka i obrazovni karakter ove akcije uočljivi su i u načinu na koji su ukrašavali jelke. Među njima su one koje prikazuju turističke destinacije sveta, jelka koja je ukrašena najvažnijim ekonomskim pojmovima, zatim bankarska jelka ukrašena novčanicama, matematička jelka, "Željana" na kojoj su novogodišnje želje učenika, zatim jelka okićena bojama Srbije sa koje nam se, pored svega što predstavlja srpski brend, smeše Nikola Tesla i Novak Đoković. Tu je i jelka "Pametnica" koju krase misli velikih pisaca, jelka mira odevena u belu odoru, jelka koju krase minijature ulja na platnu - dela naše talentovane učenice, jelka koju krase medenjaci, suvo i u kućnim uslovima kandirano voće, štapići cimeta, anis, po koji žir i slično", navodi se na stranici.

Inače, ova škola i ranije je imala zanimljive akcije, a sve je krenulo od "najpametnije jelke na svetu" koja je u hol škole postavljena još 2017. godine. Tada je jelka napravljena od knjiga, i to čak njih 1.087, a bila je teška 300 kilograma. 

Hol škole je 2019. godine krasila "Jelka humanosti". Napravljena je od 21 kutije, odnosno paketića koji su kasnije podeljeni u humanitarne svrhe.

Nastavnice srpskog jezika i književnosti Dušica Gojković kaže za Euronews Srbija da je ideja da novogodišnje jelke svake godine budu drugačije, da imaju vaspitnu i obrazovnu ulogu potekla od jelke od knjiga koja je bila prva u nizu. 

"Posle te "najpametnije jelke", kako su je mnogi nazvali i posle jelke velikog srca, napravljene od humanitarnih paketića, ove godine smo odlučili da povodom novogodišnjih praznika podstaknemo naše učenike da razmišljaju o važnosti očuvanja sredine u kojoj živimo. Želeli smo i da ih ohrabrimo i ukažemo na značaj lične inicijative i pojedinačne odgovornosti u borbi za zdraviji životni prostor  i svež i čist vazduh", rekla je ona.

Ideja da svako odeljenje u školi ukrasi i u dvorištu posadi jelku ove godine došla je od direktora škole Predraga Anđelića.

"Čim smo čuli ideju, i mi i đaci, prihvatili smo je i vrlo brzo su sadnice nabavljene, a rezultat svega vidite na fotografijama. Nadamo se da će sledeće godine svako odeljenje okititi tu istu, samo veću, jelku ali u školskom dvorištu. Ovakve i slične akcije su česte u našoj školi, a najčešće dolaze od Kreativnog tima škole čiji zadatak jeste da osmisli i realizuje određene vannastavne aktivnosti koji imaju prvenstvo vaspitnu ulogu i kod učenika razvijaju različite kompetencije. Ono što nas posebno raduje je da naši učenici uvek oduševljeno prihvataju ovakve akcije, a često ih sami i iniciraju", rekla je Dušica Gojković.

 

Izvor i foto: euronews.rs