Zašto su nam deca lenja?

Mnogi roditelji su danas popustljivi prema deci, pridržavaju se takozvanog plišanog ili nežnog stila roditeljstva, pa kada dete kaže "idem da operem šolju", recimo, mame kao iz topa odgovore: "Neka, mama će".

Jasno je da roditelji sve rade iz najbolje namere prema svom detetu, ali zapravo nije baš dobro raditi sve umesto dece. Jako je važno da oni nauče da čiste za sobom, da održavaju red u kući, a majka 17 dece, autorka knjiga i kurseva namenjenih roditeljima, Valentina Krasnikova, za sajt wday.ru je objasnila i zašto je to važno.

Zašto dete ne želi ništa da radi

"Roditelji često postavljaju pitanje zašto dete ne želi ništa da radi, ništa ga ne zanima. Nažalost, to je veoma čest problem. Većina dece danas je nezrela, lenja i apsolutno nespremna za nezavisan život. To nije problem jedne porodice, već čitavog društva. Roditelji danas veruju da je njihova glavna odgovornost da detetu obezbede znanje, škole, sekcije, nastavnike. Deca su tako zauzeta učenjem da su potpuno odstranjeni iz svakodnevnih obaveza. Žao mi ih je. Dete ide u prvi razred i zna da čita, piše, računa, ali ne zna da veže pertle", iznela je Valentina svoje viđenje stvari.

Ona ističe da svaki roditelj, kada razmisli kako želi da mu dete izgleda za 18 godina, pomisli da želi da ono bude samopouzdano, srećno, odgovorno, organizovano, uspešno, a sve to ima i te kako veze sa svakodnevnim veštinama.

Socijalna istraživanja su utvrdila set osnovnih kvaliteta koje je potrebno da ima čovek da bi bio uspešan:

  • sposobnost da postavlja ciljeve (planiranje)
  • sposobnost da ih ostvari (samodisciplina)
  • sposobnost da upravlja vremenom
  • sposobnost da efikasno koristi izvore

Zašto je organizacija važna

Svi ovi kvaliteti mogu da se objedine jednom rečju – organizacija. Organizovani ljudi se ne rađaju takvi, već se uče tome od malih nogu. Ako dete nikada nije imalo odgovornosti u skladu sa svojim uzrastom (da raspremi sobu, spakuje ranac za školu, složi odeću, očisti sto...), onda verovatno neće umeti da se nosi ni sa nagomilanim odgovornostima kada odraste, smatra Valentina.

Ona podseća da svaki posao, pa i najzanimljiviji i najkreativniji, ima u sebi element rutine. "Ako ne radite male, dosadne stvari, ne možete da se ostvarite ni u jednom poslu. U svakoj profesiji morate da budete sposobni da obavite male, rutinske zadatke. Tako se razvija snaga volje i sposobnost da se prevaziđu poteškoće".

U vezi sa tim, ona ističe da je jako važno da deca nauče da se bave kućnim poslovima, da bi izrasli u organizovane osobe.

GREŠKE KOJE RODITELJI PRAVE

Roditelji nesvesno ponavljaju isti tip grešaka, kaže Valentina.

Negativan primer

Ako dozvolite sebi da krevet raspremite tek pred večeru, pola dana hodate po kući u pidžami, gomilate sudove u sudoperi do uveče, ne očekujte da vam dete voli čistoću, urednost i da bude vredno. Vi ste mu uzor, ono usvaja vaše navike i životni stil, podseća ona.

Služenje

Zašto bi se deca maltretirala da išta urade sama, ako mama i tata mogu da urade sve umesto njih? Čak i sa tri godine, dete može samo da, recimo, odloži svoju obuću i odeću na mesto. Naravno, to neće biti idealno, ali je cilj naučiti ga da to radi. Dajte detetu odgovornosti u skladu sa uzrastom, budite pozitivni i od svake aktivnosti napravite malu avanturu.

Kritikovanje

Jasno je da dete neće umeti odmah dobro da savije svoju odeću, raspremi krevet, usisa ili šta god da mu već date da radi. Budite strpljivi, nemojte da ga kritikujete, već ga pohvalite. Kad god hoćete da kritikujete dete jer nije nije lepo složilo duksericu, nije dobro očistilo prašinu... setite se da to vodi lenjosti, kompleksima, niskom samopouzdanju.

Ispravljanje grešaka

Ponekad ćete biti u iskušenju da, nakon što dete nešto uradi, vi poželite da odmah sve uradite ispočetka da bi sve bilo kako vi želite. Time ćete pokazati nezadovoljstvo onim što je dete uradilo i vrlo je verovatno da ćete ga time obeshrabriti da opet nešto radi jer "mami se ionako neće svideti".

 

Izvor: magazin.novosti.rs