Nastavnik matematike iz Požarevca Ivan Arsenijević je novi prosvetni prvak Srbije u šahu

U centralnoj čitaonici Doma kulture „Studentski grad“, polovinom januara, održano je 3. Prvenstvo prosvetnih radnika Srbije u šahu „prof. dr Ljubomir Ljuba Protić 2024“.

U konkurenciji 50 prosvetnih radnika iz cele Srbije, posle sedam odigranih kola titulu prosvetnog prvaka Srbije za 2024. godinu osvojio je majstorski kandidat i nastavnik matematike u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Požarevcu Ivan Arsenijević. Turnir je završio sa 5 pobeda i dva remija i sa ukupno 6 osvojenih poena zasluženo trijumfovao. Sa pola poena manje, drugo i treće mesto ovojili su Slavoljub Marković i FM Dušan Mikičić, obojica penzionisani prosvetni radnici.

Pre početka učesnike su pozdravili direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dr Zlatko Grušanović i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić. Bio je ovo još jedan od onih dana koji će biti upisani u istoriju šaha i prosvete u Srbiji. Danas je na veb sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (https://zuov.gov.rs/sna/) objavljen program „Šah – više od igre“, kao slobodna nastavna aktivnost za 5. i 6. razred. Ovim se šah posle kraće pauze ponovo vratio u obrazovni sistem Republike Srbije.

Dr Miloljub Albijanić je prisutne upoznali sa likom i delom prof. dr Ljubomira Ljube Protića i predstavio knjigu „Reč o Ljubi“ koja je izdata samo dan ranije. Prve primerke knjige je uručio supruzi Bubi i sinu Dušanu.

Zvaničan početak turnira su obeležila povlačenja prvih poteza na vodećim tablama, a izveli su ih dr Zlatko Guršanović, Dragan Lazić, predsednik GO Novi Beograd Bojan Bovan i dr Miloljub Albijanić.

Igralo se 7 kola po švajcarskom sistemu igre sa tempom igre od 10 minuta plus 5 sekundi za svaki odigrani potez. Podatak da je turnir registrovan kod FIDE (Svetska šahovska federacija) dovoljno govori o želji organizatora da ovaj događaj bude od prestižnog značaja za sve prosvetne radnike u Srbiji. Za sve učesnike su obezbeđene nagrade i zahvalnice, a najuspešnijima na turniru i u više takmičarskih kategorija pripali su pehari, medalje i specijalne nagrade.

Sveukupni pobednik turnira Ivan Arsenijević je ujedno najuspešniji takmičar u kategoriji „Osnovne i srednje škole“. Drugi u ovoj kategoriji je bio ineternaiconalni majstor Jovan Todorović (OŠ „Banović Strahinja“ – Čukarica), a treći FM Goran Jelić (Filološka gimnazija – Beograd).

Najuspešnije šahistkinje na turniru su bile: dr Marija Marčetić (Visoka poslovna škola strukovnih studija Blace), Ninoslava Ćipović (Zemunska gimnazija) i Tamara Serdarević (Predškolska ustanova „11. april“ – Novi Beograd).

Nagrađeni po kategorijama su: 

Univerzitet – FIDE majstor prof. dr Dragan Popadić (Filozofski fakultet u Beogradu), dr Nenad Ravić (Visoka škola za poslovnu ekonomiju PEP iz Beograda) i treće mesto prof. dr Zoran Z. Petrović (Matematički fakultet u Beogradu).

Predškolske ustanove – Tamara Serdarević, Goran Rajković i Milan Kovačević, svi iz Predškolske ustanove „11. april“ Novi Beograd.

Prosvetni penzioneri – Slavoljub Marković,  prof. dr Dušan Mikičić i Miodrag Poleksić.

Javna uprava i javna služba – Milan Bošković i Gordana Mitrović (svi nekada radnici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja).

Turnir su uspešno sudili međunarodne šahovske sudije prof. dr Vladica Andrejić i Rade Goljović.

 

Izvor i foto: zuov.gov.rs