Sveti Sava je ime i prezime srpskog naroda

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u Hramu Svetog Save Svetu liturgiju povodom praznika Svetog Save.

Kako je istakao u besedi, svaki Savindan je smotra srpskog naroda i poziv Srbima da se međusobno izmire i da se sete da su svetosavci.

Čestitavši praznik, patrijarh Porfirije je rekao da je Sveti Sava duhovni otac i pastir srpskog naroda, koji je jednom zasvagda proputio stazu kojom srpski narod već osam vekova gazi.

„Verom je Sveti Sava činio sve što je činio. Zato sve što je činio jeste i trajno. Sveti Sava bi nam i danas rekao da nam je najpotrebnija vera, da iz vere pre svega treba da se mirimo kao istinska braća među sobom, da imamo mira u svojoj porodici, mira u radnim kolektivima, mira u školama, u našem društvu, da nema nepremostivih polarizacija, da nije mržnja poslednja reč koja nas određuje”, naglasio je patrijarh srpski.

On je podsetio da je Sveti Sava izmirio svoju braću, jer je znao da ako postoje sukobi među braćom, onda nema mira ni za jednog, onda svaki pojedinačno postaje lak plen za eventualne lovce na ljudske duše. Poglavar SPC  je istakao da je Sveti Sava ime i prezime srpskog naroda, zbog svega što je učinio za svoj narod, gradio crkve, hramove, bolnice, puteve, uspostavio zakonodavstvo, što je gradio mostove i sa i Istokom i sa Zapadom, upostavljao odnose i sa Rimom i sa islamskim svetom, ali pre svega da ga Srbi slave zato što ih sabira u Hristu.

 

Izvor: politika.rs 

Foto: Tanjug/N. Jovanović