Ministarka Đukić Dejanović na svečanoj dodeli Vukove nagrade

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas svečanoj dodeli „Vukove nagrade“.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas svečanoj dodeli „Vukove nagrade“ koju dodeljuje Kulturno – prosvetna zajednica za ostvarene rezultate i stvaralački doprinos u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Ona je čestitala dobitnicima na priznanju i istakla da Vukova nagrada od kada je osnovana pre 60 godina po svemu nosi poseban značaj.

"Ova nagrada je značajna, jer ističe stvaraoce u različitim oblastima kulture, prosvete i drugim oblastima, ovim priznanjem se čuva i sećanje na srpskog filologa i književnika iz prve polovine 19. veka, reformatora srpskog jezika i pisma, sakupljača i proučavaoca srpskih narodnih pesama i drugih umotvorina usmene narodne književnosti, pisca prve gramatike, prvog rečnika srpskog narodnog jezika, književno-umetničkih ostvarenja, a koji je svoj doprinos dao i korpusu istorijskih, etnoloških i etnografskih znanja o narodu kome pripada“, rekla je na svečanosti u Predsedništvu Srbije Đukić Dejanović.

Ona je naglasila značaj obrazovanja za budućnost naše zemlje i društva, kao i to da država čini sve što je u njenoj moći da obrazovanje bude dostupno svima, da svaki pojedinac dobije mogućnost da tokom celog života kvalitetno uči, odnosno, da se svestrano lično i profesionalno razvija.

"Danas je dobra prilika i da podsetimo na značaj poštovanja i negovanja srpskog jezika i književnosti i očuvanje nacionalne i kulturne baštine. Zahvaljujući sveobuhvatnoj reformi u našim školama planovi i programi nastave i učenja zasnovani su na savremenom pedagoškom konceptu“, rekla je ministarka.

Dobitnici Vukove nagrade za 2023 godinu su književnik Zoran Bognar, umetnički fotograf Stanko Kostić, vajar Ljubiša Mančić, književnik Miomir Nešić, bibliotekarka Žaklina Nikolić, istoričar književnosti dr Žaneta Đukić Perišić, vajar Milutin Ranković, istoričar prof. dr Aleksandar Rastović, muzički umetnici braća Teofilović.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu su sociolog kulture prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture, Matična biblioteka „Ljuba Nenadović“ u Valjevu, novinar Milorad Vučelić, novinar - publicista, filmski reditelj prof. mr Dragoljub Dragan Elčić.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete