5 znakova da je imunitet vašeg deteta oslabio

Jak imuni sistem od vitalnog je značaja za zdrav život.

Ako se pobrinemo da već u ranom detinjstvu naše dete ima odgovarajuću negu i zdrave rutine, možemo mu pomoći da izgradi snažan imunitet i da se ne suočava tako često sa zdravstvenim tegobama kada odraste.

U moru saveta za poboljšanje imuniteta ponekad nije baš najlakše snaći se. Roditelji su uvek zabrinuti za zdravlje svog deteta i čine sve da ga zaštite od prehlada i bolesti. Međutim, neki mališani se suočavaju sa raznim problemima zbog slabog imuniteta koji ih čini ranjivijim i manje otpornim na bakterije i viruse. Redovna poseta pedijatru jedna je od onih mera i rutina koje mogu pomoći i koje treba uvesti u godišnji kalendar. Uz lekara koji poznaje vaše dete i njegovu istoriju bolesti možete lakše napraviti strategiju za jačanje imunog sistema.

Ukoliko sumnjate da je iminitet vašeg mališana oslabio, evo nekoliko znakova koji vam to mogu i potvrditi.

#1 Dete je sklono prehladama

Ako se vaše dete stalno suočava sa prehladama i one traju neko vreme, jedan od razloga može biti upravo u slabijem imunom odgovoru. Česte prehlade su prvi pokazatelj da je odbrambeni sistem kod vašeg mališana u padu. Uobičajeno je da se deca prehlade tri do četiri puta godišnje. Međutim, ako se dešava da nosić procuri ili da se kašalj navraća na dva meseca (pa i češće!), možete već posumnjati u pad imuniteta.

#2 Dete je podložno infekcijama koje se teže leče

Razne infekcije su normalan deo svakog detinjstva. Međutim, ako se dešavaju prečesto, to može značiti da telo nema dovoljno snage da ih spreči. Znak slabog imuniteta su ponavljajuće infekcije uha, upala pluća, sinusitis. Ako se vaše dete periodično razboljeva i često ima respiratornih tegoba, treba da u dogovoru sa lekarom razmotrite strategije za jačanje njegovog imunog sistema.

Takođe, česte infekcije otežavaju lečenje. Umesto da jačaju, antitela u detetovom organizmu slabe, pa saniranje bolesti traje mnogo duže od uobičajenog.

#3 Manjak energije kao simptom slabog imuniteta

Ako ste navikli na veselu i dinamičnu igru vašeg mališana, to je sasvim normalno. Međutim, svaka promena u stepenu njegove energije može biti znak slabog imuniteta. Kada nema entuzijazma kao kod druge dece, ako se mališan stalno duri i provodi mnogo vremena sedeći, možda ga upravo pad imunog sistema čini bezenergičnim i slabim da obavlja bilo koje aktivnosti.

Deci je prirodno da se igraju, trče i budu stalno u pokretu. Kada zbog umora i manjka energije nisu dovoljno aktivna, to može dovesti do njihovog neraspoloženja. Prema tome, ukoliko je vaše dete nemirno, lako se uznemiri i plače, možda treba da ispratite da li se i u kojoj meri umara tokom dana.

#4 Sporije zarastanje rana i saniranje povreda

Deca vole igru i vole da smišljaju razne nestašluke. Neki od njih mogu biti i opasni, pa može doći do povrede, što nije redak slučaj kod mlađih mališana. Kada je zarastanje povreda otežano to može ukazivati upravo na slabiji imunitet.

Rane koje duže zarastaju mogu dovesti do mnogih infekcija, koje se opet mogu pogoršati ako dete ima slab imunitet. Sa slabim imunim sistemom, koža deteta ne uspeva da se regeneriše dovoljno brzo, zbog čega su rane osetljivije, izloženije i mogu vremenom da se inficiraju.

#5 Česti problemi sa varenjem

I tegobe sa varenjem mogu da budu jedan od signala da je imuni sistem opao. Dijareja, problemi sa gasovima ili opstipacija su samo neke od nepravilnosti u radu digestivnog sistema koje ukazuju na neravnotežu u crevnoj flori. U crevima postoje dobre i loše bakterije, a one koje pomažu u održavanju zdravlja digestivnog trakta su dobre bakterije.

Međutim, sa puno nezdrave hrane u stomaku deteta, može doći do nepravilnog varenja što bi moglo dodatno dovesti do slabljenja njihovog imunološkog sistema.

Jačanje detetovog imuniteta kao glavni roditeljski zadatak

Nikada nije dobro vreme za slab imuni sistem, ali je zato svaki trenutak idealan da počnete da radite na osnaživanju imuniteta vašeg deteta. Postoje razne mere predostrožnosti i razni načini da dodatno ojačate mališanov imuni sistem.

Održavanje dobre higijene

Naučite svoju decu da brinu o ličnoj higijeni od najmanjih nogu.  Stvorite naviku redovnog pranja ruku i kupanja. Tuširanje, ali pre svega pravilno pranje ruku mogu sprečiti bakterije da uđu u telo i tako smanjiti šanse za pojavljivanje respiratornih infekcija, dijareje i drugih tegoba usled kojih imunitet deteta slabi.

Kvalitetan san

Nedostatak sna može smanjiti sposobnost tela da se bori protiv bolesti i da oslabi imuni sistem. Zadatak roditelja je da pomogne detetu da stekne zdrave večernje rutine, koje su važan preduslov za spokojan san. Poželjno je da već u 21h mališani budu u krevetu, bez ekrana i crtaća.

Od uzrasta deteta zavisi broj potrebnih sati sna za snažan imunitet. Dok novorođene bebe spavaju i do 18 sati, detetu od jedne godine treba oko 15 sati sna. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci bi trebalo da spavaju 14 sati. Od treće do šeste godine poželjno je da dete spava od 11 do 13 sati. Predškolci i deca u nižim razredima (do 10. godine otprilike) imaju potrebu za 10-11 sati sna. Da bi bili zdravi i osigurali jači imunitet, vaši tinejdžeri bi trebalo da spavaju između 8 i 9 sati svakog dana.

Zdrava ishrana

Svako ko ima slab imuni sistem mora da vodi računa o tome kako se hrani, a posebno je pravilna ishrana važna za decu. Mališanima obezbedite raznovrsnu ishranu i konzumiranje namirnica koje će njihov organizam snabdeti svim nutrijentima neophodnim za zdrav rast i razvoj, i naravno, za jak imuni sistem i veću otpornost. U idealnom slučaju, ishrana treba da se sastoji od proteina, dovoljne količine ugljenih hidrata, dobrih masti, vitamina i minerala. Neke od namirnica za jačanje imuniteta koje mogu da pomognu su pečurke, luk, đumbir, paprika i brokoli, kao i svo lisnato povrće i sezonsko voće.

Ako vaše dete često jede slatkiše, pije zaslađene ili čak gazirane sokove, neophodno je da utičete na njega i pomognete mu da ove navike promeni, jer su nezdrave i smanjuju moć organizma da se brani.

Fizička aktivnost

Deca treba da troše svu svoju energiju i da se uvek kreću. Dete koje nije dovoljno aktivno često postaje sklono mnogim bolestima, među kojima svakako prednjači gojaznost na vrlo niskom uzrastu. Uverite se da vaše dete ima dovoljno aktivnosti tokom dana kako biste osigurali njegovo dobro fizičko i mentalno zdravlje. U savremeno doba ovo može biti naročito zahtevan zadatak zbog modernih tehnologijja, mobilnih uređaja, televizije, kompjutera. Kao roditelji stoga posebno treba da obratimo pažnju na to koliko naše dete provodi vremena pred ekranom i da to vreme ograničimo (svedemo na minimum).

Preporučuje se da školska deca budu aktivna minimum sat vremena dnevno, dok se mlađima savetuje sat vremena strukturirane i isto toliko nestrukturirane aktivnosti. Zapravo, svako vreme provedeno u kretanju preko toga je poželjno i dobrodošlo.

Održavanje zdrave težine

Gojaznost kod dece u današnje vreme, nažalost, nije retkost. Višak kilograma može da oslabi imunološki sistem, što dovodi do mnogih tegoba i problema.

Pomozite svom detetu da održi zdravu telesnu težinu tako što ćete izgraditi zdrave prehrambene navike i osigurati da se dovoljno kreće tokom svakog dana. Upravo kroz sticanje dobrih rutina dete povećava svoje šanse da živi zdravije.

A ako primetite znake slabog imunog sistema kod svog deteta, potražite pomoć pedijatra i u što kraćem roku počnite sa osnaživanjem njegovog organizma.

 

Izvor: mojpediatar.co.rs