STOP Softver za prevenciju tekstualnih uvreda na srpskom jeziku

Otkrivanje govora mržnje pomoću veštačke inteligencije

Rezultat saradnje istraživača biće novi softverski sistem koji će detektovati govor mržnje na srpskom jeziku i koji će biti od velikog značaja u sprečavanju digitalnog nasilja u Srbiji. 

Problem istraživanja kojim se bavi ovaj projekat je otkrivanje govora mržnje u tekstovima na srpskom jeziku na internetu. Otkrivanje i smanjenje govora mržnje je ključno za bezbednost i dobrobit pojedinaca, jer inače može dovesti do štete i tragedija u stvarnom svetu. Tradicionalne metode ručnog praćenja sadržaja na mreži oduzimaju mnogo vremena, skupe su i neefikasne u radu sa ogromnom količinom sadržaja koji generiše korisnik. Stoga postoji potreba za automatizovanim alatima koji mogu efikasno otkriti i sprečiti govor mržnje, koji čine primarne ciljeve ovog projekta. Ovaj projekat takođe predstavlja značajnu prekretnicu kao prva inicijativa za razvoj modela detekcije govora mržnje dizajniranih isključivo za srpski jezik.

Uticaj ovog projekta je izuzetan. Softver štiti pojedince od onlajn zlostavljanja i nasilja otkrivanjem i sprečavanjem govora mržnje. Rezultati istraživanja projekta, uključujući razvijeni skup podataka, NLP modele i softverski sistem, mogu unaprediti oblast detekcije govora mržnje na srpskom jeziku i uticati na različite sektore, uključujući zdravstvo, obrazovanje, nauku i industriju.

 

Izvor: stop.etf.bg.ac.rs